Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Guji-Guji". Hippo bokförlag.

Krokodil eller anka?

Publicerat 21 juni 2017 | Av |

Guji Guji tror att han är en anka precis som sina syskon. Men är han verkligen det?

Medan Mamma Anka satt och läste och samtidigt ruvade på sina ägg, kom ett annat ägg rullande och placerades sig tillsammans med de andra i boet. Snart började äggen kläckas. Först kom tre ankungar som fick namnen Droppen, Zebra och Månsken. Ur det fjärde ägget kom en ganska udda ankunge som fick heta Guji Guji.

Ungarna fick lära sig att simma, dyka och att vanka snyggt. Av de fyra ungarna var det Guji Guji som lärde sig alla färdigheter allra snabbast. Mamma Anka älskade sina barn lika mycket och gjorde ingen skillnad på dem. Men visst såg Guji Guji lite annorlunda ut jämfört med sina syskon?

En dag dök tre elaka krokodiler upp. De talade om för Guji Guji att han minsann inte var någon anka, utan en krokodil.

– Du är en av oss och du luktar elak krokodil, sa de och skrattade. Och de krävde av honom att han skulle lura sin ankfamilj i en fälla så att krokodilerna skulle kunna äta upp dem.

Guji Guji var förtvivlad. För det första: var han verkligen en krokodil och inte en anka? Och hur skulle han göra för att inte utsätta sin familj för krokodilernas käftar?

När han tänkt en stund får han en strålande idé.

Guji Guji är en bok om identitet och lojalitet. Bilderboksskaparen Chih-Yuan Chen, som är från Taiwan, fick Peter Pan-priset 2015 för sin fina bilderbok.

Guji Guji ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.