Boktips, Facklitteratur, Klimatsmarta boktips

Detalj ur omslaget till "Skillnad: en liten bok om vårt stora ansvar" av Stefan Einhorn. Bokförlaget Forum.

Konsten att göra skillnad

Publicerat 4 april 2019 | Av |

Spelar det någon roll vad lilla jag gör? Kan verkligen jag eller du göra någon skillnad?

Ja, varje människa kan bidra till att göra tillvaron något bättre, menar läkaren och författaren Stefan Einhorn som i sina senaste böcker haft moraliska och etiska frågeställningar i fokus. Flera vetenskapliga studier slår fast att vi blir lyckliga av att dela med oss, ännu lyckligare om vi får uppleva den andres reaktion på vår givmildhet. Samma belöningssystem i vår hjärna aktiveras när vi gör goda gärningar, som när vi får något att äta, dricka, när vi har sex eller när vi samarbetar med andra människor. Goda handlingar sprids som ringar på vattnet.

Att ha inställningen att det inte spelar någon roll vad den enskilde gör, kan vara förödande för mänsklighetens framtid. Om vi väljer att agera kan vi med våra handlingar stimulera andra till stordåd. Ensam är inte stark. Konsten att göra skillnad: En liten bok om vårt stora ansvar innehåller även ett antal berättelser om enskilda individer som faktiskt har gjort stordåd, både kända och mindre kända personer.

Känns som en viktig bok i tider av klimatångest och andra rädslor. Boken ger oss ändå hopp om framtiden med inspirerande förslag och handfasta råd.

I nästa upplaga av boken kanske vi får läsa om vår unge miljöaktivist Greta Thunberg?

Den vetenskapliga och tekniska utvecklingen har skapat en fantastisk utveckling men har också medfört att vi i dag står inför två möjligheter; chansen till en fantastisk utveckling eller risken att förstöra alltihop.

Anna Eriksson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket


Det här är ett boktips som får oss att tänka till kring miljöfrågor. Har du tänkt på att ditt bibliotekskort är en miljövänlig grej? Lån i stället för konsumtion!

Kommentarer inaktiverade.