Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Lennarts listor". Rabén & Sjögren förlag.

Kompisar till slut

Publicerat 31 januari 2016 | Av |

En riktigt bra bilderbok är lika läsvärd för det lilla barnet som för den vuxne.En av mina favoritbilderböcker utgavs för flera år sedan och är verkligen en pärla som varmt rekommenderas för läsare i alla åldrar!

Lennarts listor, av Barbara Bottner och Gerald Kruglik, är illustrerad av Olof Landström, som också är illustratören bakom en mängd andra bilderböcker, bland annat de om de energiska fåren Bu och Bä. Den 30 sidor långa boken om Lennart är en varm och gripande berättelse om vänskap som växer fram mellan två, charmigt tecknade, små djur. Trots att de till en början inte delar samma värderingar så uppstår en nyfikenhet dem emellan och vi får följa hur de till slut når fram till varandra på allvar.

Huvudpersonen Lennart är en liten individ med ett strikt sätt att leva. Han är en mus med fyrkantiga stålbågade glasögon. Fyrkantigt är också hans sätt att tänka. Han har en egenhet som innebär att han minutiöst planerar sin tillvaro genom att skriva listor på allt. Listorna är hans trygghet; utan dem blir han vilsen och osäker. Varje morgon skrivs listor på vad som ska göras. Till exempel:

1. Vattna blommorna.
2. Ta en promenad.

Albert är också en liten individ men han har ett helt annat förhållningssätt till livet än Lennart. Också han är en mus men för övrigt finns det till synes inte många likheter mellan honom och Lennart. Planering är till exempel ingenting för Albert. Han tar dagen som den kommer och improviserar efter de förutsättningar som bjuds just för stunden. Och Albert älskar äventyr! Han förklarar för Lennart:

– Ett äventyr kan vara vad som helst. Vad som helst, som inte är planerat.

– Du menar vad som helst, som inte finns med på en lista?” undrar Lennart misstänksamt.

Nåväl. Förändringarnas vindar börjar blåsa i Lennarts liv och han och Albert befinner sig plötsligt på ett riktigt äventyr, som trots farofyllda moment slutar lyckligt. Någonting händer med Lennart som gör att han inser att det kanske inte alltid är nödvändigt att följa i förhand bestämda regler och listor. Det går till exempel att laga löksoppa med bara två lökar, trots att det enligt receptet ska vara tre, och att det går att ändra sina ursprungliga planer om något mer lockande alternativ dyker upp. Som ett äventyr med Albert eller något annat oförutsett.

Lennarts allra bästa lista är kort och med den avslutas bilderboken.

Min bäste vän: 1. Albert.

 

Kommentarer inaktiverade.