Facklitteratur

Kommunikation = språkutveckling

Publicerat 11 maj 2010 | Av |

Grunden för all språkutveckling är kommunikation. Utan att riktigt kunna sätta ord på det, förmedlar barn ofta att de saknar samtal och kommunikation med oss vuxna. Vi talar till barnen, men hur ofta talar vi med dem och lyssnar till vad de har att säga?

-Om man talar med nån som bara vill tala själv, då är det inget roligt!  Julia 5 år.

I de flesta böcker om barns språkutveckling står det: Grunden för all språkutveckling är kommunikation, det vill säga ett samspel mellan förälder och barn som förutsätter kroppslig eller verbal kontakt.

Utan att riktigt kunna sätta ord på det, förmedlar barn ofta att de saknar samtal och kommunikation med oss vuxna. Vi talar till barnen, men hur ofta talar vi med dem och lyssnar till vad de har att säga? Det innebär att vi vuxna får öppna våra öron och verkligen ta in vad barnet berättar.

Vi behöver också ge lite av vår tid och vänta tills barnet har formulerat sig klart. En 3-årings hjärna är som läskpapper och ordförrådet utvidgas enormt under detta år. Tanken kan dock inte sortera så fort och ordurvalsmekanismen kan skeva. Det kan därför ta sin tid innan barnet hittar rätt ord när de ska berätta. Bara en sån sak …

Ylva Ellneby, en Sveriges främsta pedagoger har skrivit ett flertal böcker om barns utveckling och ännu mer om barns behov. Den som läser hennes böcker får ett stort förråd av klok barnkunskap och insikt i positivitetens ovillkorliga seger; att se det sunda och friska i alla barn.

Att samtala med barn genom att lyssna med fyra öron är en ny bok av Ylva Ellneby och Barbro von Hilgers som kommer ut i maj 2010. Missa inte den!

Kommentarer inaktiverade.