Barnböcker, Boktips

Omslaget till boken "Kod: Orestes" av Maria Engstrand. Bokförlaget Opal.

Kod: Orestes

Publicerat 20 februari 2023 | Av |

Malin bor i ett rätt vanligt villaområde i Lerum och lever ett rätt vanligt liv, bortsett från sin sällsynta cellotalang.

En vinternatt träffar hon på en främmande man på gatan utanför huset. Mannen ger Malin ett brev och talar om att om hundra dagar kommer ett “rutbarn” flytta in i huset mittemot. Han säger att hon måste ge brevet till rutbarnet, varpå han försvinner spårlöst.

Hundra dagar senare börjar Orestes i Malins klass, och han lever inte alls upp till hennes förväntningar (han har välstruken skjorta och en portfölj som skolväska). Trots detta finner sig hon och Orestes snart indragna i ett äventyr med hemliga koder och chiffer, jordstrålning, lokalhistoria och ekon från det förflutna. Ingenting är uppenbart och allt är krångligare än det verkar. Dessutom måste Orestes hålla koll på sin flummiga mamma, som ordnar meditationskvällar i trädgården och brygger te på gurkmeja. Och Malin måste hitta på lögner för att hennes överbeskyddande föräldrar ska släppa iväg henne på egen hand efter den så kallade “internetincidenten”.

Kan det verkligen vara möjligt att jag har missat den här boken? tänkte jag när jag började läsa Kod: Orestes av Maria Engstrand. Lokalhistoria, plus hemliga koder, plus cellospelande och vardagsliv, plus magisk realism – det är en bok som gjord för mig.

Kod: Orestes är lite som Harry Potter, men inte riktigt, och lite som Laura Trenter, men inte riktigt det heller.

Äsch – läs den bara! Och roa dig sedan med att tillverka ditt eget kodhjul och bli en mästare på dechiffrering.

Kod: Orestes finns även som e-bok i appen Libby!

Kommentarer inaktiverade.