Facklitteratur
Klubben av Matilda Gustavsson

Omslag till Klubben av Matilda Gustavsson. Albert Bonniers förlag.

Klubben

Publicerat 26 februari 2020 | Av |

Hösten 2017 gick det inte att missa alla artiklar som skrevs om Kulturprofilen mitt i hjärtat av svenska metoo-rörelsen.

Det avslöjande som ledde till krisen i Svenska Akademien och att 2018-års nobelpris i litteratur fick vänta ett år med att delas ut. Ett avslöjande som de flesta inom den svenska kulturkretsen egentligen redan visste om men som ingen pratade om. Sveriges egna Harvey Weinstein.

När jag började läsa boken visste jag själv inte så mycket om fallet eller personerna runt det. Jag försökte hänga med i alla artiklar som publicerades den hösten, men lyckades aldrig få förståelse över situationen. I Klubben finns alla de detaljer och fakta som jag saknande.

Matilda Gustavsson tar allt från början, från Kulturprofilens barndom till kopplingen till Svenska Akademien och hur det kändes sekunderna innan hennes första artikel om övergreppen publicerades den 22 november 2017. Hon ger också en inblick i vad som pågick på Forum, klubben som gav honom den makt vilket gjorde övergreppen möjliga.

Klubben är välarbetad bok med tydliga fakta och vittnesmål där känslorna går rakt in i läsaren. I skrivande stund har den fysiska boken över 700 reservationer på biblioteket, vilket gör den till vår mest reserverade bok någonsin. Vill du inte vänta i vår längsta reservations-kö någonsin? Det går att läsa Klubben av Matilda Gustavsson direkt som e-bok med appen Libby eller i din webbläsare.

Kommentarer inaktiverade.