Film

Klas Klättermus

Publicerat 2 juli 2021 | Av |

Äntligen fredag! Och för några barn kanske början på det helt lediga sommarlovet. Då passar det fint med en riktigt bra barnfilm. Lite popcorn och saft till så är det fest!

Klas Klättermus är en skön kille som sjunger och spelar så fort det blir tillfälle. Men jobb och planering gillar han inget vidare så det blir att han snyltar på sina vänner, de andra djuren i Hackebackeskogen, till deras förtret. Raderna från hans sång:

De andra samlar nötter
och har i sina hus,
men jag har inget hus och
är ingen sparsam mus.
Jag går till mina vänner,
de säger inte nej.

säger en del om hans inställning till livet.

Men ett ännu större problem är att vissa djur äter andra djur i skogen. Så får det inte gå till bestäms det demokratiskt, och den nya regeln är att ingen får äta någon annan. Och det går ju bra för de djur som i vanliga fall äter nötter och växter. Men Mickel Räv som är van vid kött är hungrig. Vad ska han äta nu? Det är upptakten till äventyren i Hasselbackeskogen.

Filmen bygger på den klassiska boken av Thorbjörn Egner från 1953 och de melodiösa sångerna känner vi nog många igen. Så det svänger om filmen och den är en fröjd att titta på. Det är stop-motion med dockor i digitala bakgrunder: Dockorna är uttrycksfulla och humoristiska samtidigt som de är fina och gulliga och det är en härlig färgprakt i hela filmen. Handlingen är inte sådär jättespännande utan det är mer som en serie trevliga och roliga scener och små händelser att titta på. Som när Mickel Räv luras av kluriga kaninbagare att pepparkakorna han betalar för smakar bättre än de han stjäl. Boken och filmen är från början norska men rösterna i den svenska versionen är perfekta, utan den där skrikiga tonen som är så vanlig i animerade TV-serier.

Kort sagt, urmysigt för stora förskolebarn och lågstadiebarn, och för oss vuxna som får nöjet att sitta med.

Filmen finns på vår tjänst Cineasterna. Logga in med lånekortsnummer och PIN-kod så kan du titta på filmen strömmande. Du har 48 timmar på dig så det går bra att dela upp filmen på två kvällar. Eller låna den som DVD om det passar bättre. 

Kommentarer inaktiverade.