Barnböcker
Detalj ur omslaget till "Det hjärtformade lövet". Bokförlaget Trasten.

Detalj ur omslaget till "Det hjärtformade lövet". Bokförlaget Trasten.

Kittlar det Alona?

Publicerat 3 januari 2013 | Av |

Alonas väg hem från förskolan går genom trädgården. Det är höst. Vinden tar i och får liv i en trasig gunga.

Löven singlar ner från träden i trädgården. Alona sätter sig ner under ett träd och ser hur löven, likt levande väsen, faller ner en och en i taget varje gång hon biter i sitt äpple som hennes mamma skickat med henne.

Alona talar med trädet och säger högt att hon bara ska ta en bit till. – Sedan slutar jag att äta på mitt äpple, lovar hon.

Det sista lövet svävar långsamt ner mot marken men innan det kommit så långt landar det på Alonas huvud. Hon märker inte det utan går i väg från trädgården och skyndar sig hem. Lövet på hennes huvud visar sig vara magiskt.

Att naturen består av levande väsen lär oss denna bok. Eller? Kanske huvudsyftet med boken istället är att lära barn att tycka om linssoppa? Låna bilderboken Det hjärtformade lövet på ditt bibliotek och avgör själv! David Polonskys fantasieggande illustrationer och Shira Gefens underfundiga text gör den här boken till en riktig pärla!

Det kittlar när löven kommer av Anna Bengtsson är en annan naturlyrisk bilderbok. Här får vi följa ett träd genom årstiderna. Färgerna skiftar i vackra nyanser men vilken som är allra vackrast är svårt att avgöra. Anna Bengtssons text till sina egna illustrationer är en fullträff!

På vintern drömmer trädet om att flyga över Afrika. Men det stannar vid en dröm och trädet får nöja sig med att höra flugsnapparen sjunga om hur det var i Afrika efter hemkomsten till Sverige. Det är också flera andra fåglar som kommer tillbaka efter sina långa resor över vintern. Trädet får stå ut med att höra deras tjatter och ibland också gräl. När de sedan äntligen tystnar kommer istället ugglorna fram och hoar.

Trädet lever sitt liv omgiven av människor och djur. Ibland angriper naturkrafterna med full styrka. Blixten slår ner och två toppgrenar slås av men tack vare regnet börjar trädet inte att brinna. Ett tidigt trauma i trädets liv var också att nästan bli uppäten av en älg. Nu när trädet är fullvuxet är risken för älgangrepp minimerad. Trädet konstaterar att femton rådjur skulle kunna sitta på dess tjocka grenar.

På bokens sista sida snöar det och trädet somnar.

Båda böckerna passar bra för barn från tre år och uppåt.

Kommentarer inaktiverade.