Boktips, Facklitteratur
Omslag till Molly och jag av Colin Butcher. Forum.

Omslag till Molly och jag av Colin Butcher. Forum.

Katt-detektiven

Publicerat 17 augusti 2021 | Av |

Först låter det som ett aprilskämt.

Efter trettio år inom poliskåren (2003) beslutar kriminalinspektör Colin Butcher sig för att sadla om och öppna egen detektivbyrå  – “United Kingdom Pet Detective Agency” –  med försvunna husdjur som specialitet.

Av diverse rutiga skäl och randiga orsaker övergår han efter hand allt mer till att lokalisera bortsprungna eller stulna katter.

För att öka andelen uppklarade fall studerar Butcher ingående hur katter beter sig i det fria. Han kläcker också idén om en kattspårande hund, inspirerad av polisens briljanta narkotikahundar.

Colin Butcher envisas med att välja en omplaceringshund. Hans omfattande djur- och naturintresse grundlades redan under uppväxten i Malaysia, där gatuhundar var en vanlig syn. När han var tolv flyttade familjen hem till England.

Efter att ha letat med ljus och lykta efter en lämplig hundpartner får Butcher 2016 nys om Molly, ett  karismatiskt energiknippe till cocker spaniel, full av envishet och intelligens.

Både hund och förare erhåller grundlig träning och det är fascinerande att i boken få följa samspelet mellan människa och djur. Först efter att husse fixat förarbetet, det vill säga letat efter ledtrådar, intervjuat eventuella vittnen, studerat närområdet, bedömt terrängen med mera släpps Molly in med sin unika kompetens.

I sin bedårande bok Molly och jag: Hur en man och hans hund blev brottsbekämpare har Colin Butcher samlat en rad fascinerande fallbeskrivningar där deckarduon ryckt ut, de flesta med lyckliga slut.

Detta är boken för dig som älskar James Herriots hjärtevärmande berättelser om en veterinärs glädjeämnen och vedermödor i lantliga Yorkshire på 1930-1950-talen. Den är skriven med glimten i ögat och djup respekt för fyrbenta varelser. Kort och gott en förtjusande bok, som emellanåt är spännande som en deckare.

Husdjursdetektiv Butcher är en sympatisk herre, som en genast får en oemotståndlig lust att bjuda hem på te. Numera är han också något av en kändis i Storbritannien, genom teve, sin egen blogg och artiklar i pressen.

Molly och jag finns att låna som vanlig bok, e-bok samt ljudbok på cd.

Kommentarer inaktiverade.