Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Vakna min kastanj". Natur & Kultur.

Kastanjeträdets berättelse

Publicerat 11 april 2017 | Av |

På en innergård i stan står en stor kastanj som är hundra år. De stora säger att det är dött. Ingenting kan väcka det till liv. Inte ficklampan, och inte vårsolen. Det ska fällas blir det bestämt.

Men det finns också en flicka som vill rädda det. Kanske kan trädet väckas till liv igen? Hon flyttar in i trädets krona och sparkar undan stegen. Nu kan ingen fälla trädet!

Och där hon ligger på en gren hör hon berättelsen som kastanjen viskar och susar till henne. Jag lever, säger trädet. Jag lever, och jag kan aldrig dö.

Och så berättar det om alla sina barnkastanjer som har spridits ut och blivit nya träd. Som ska leva vidare. Det ska till och med växa upp ett nytt träd just där kastanjeträdet står nu.

Det här är en vacker berättelse av Åsa Mendel-Hartvig som påminner lite om Astrid Lindgrens mest sorgsna berättelser, som Sunnanäng. Perfekt att läsa för ett barn för att prata om vad döden är och kanske förklara vad som händer efter att en äldre släkting gått bort. 

Bilderna av Ane Gustavsson är sagolikt underbara. Scenen där flickan sover i trädet skulle vara en fantastisk affisch i ett barnrum.

Och det är inte utan att både mitt barn och jag får en klump i halsen när trädet till slut huggs ner.

Vakna min kastanj ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.