Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Kartor". Alfabeta förlag.

Kartor kartor kartor!

Publicerat 13 november 2015 | Av |

Visst är det lite härligt med kartor? Man kan förstå var man befinner sig i relation till andra platser och man kan drömma sig bort. Här kommer tips på en barnbok som verkligen kan sätta fantasin i rörelse.

Kartor av Aleksandra Mizielińska och Daniel Mizieliński är en bok som är så stor att den inte får plats i vår återlämningsmaskin ens. Man kan verkligen bli uppslukad av den. Varje sida är fylld av kartor över olika länder och världsdelar och på varje karta finns det mängder av små bilder på vad just det landet är känt för.

På kartan av Sverige hittar vi förutom namnen på städer och sjöar även mängder av bilder på lussebullar, älgar, Carl von Linné, midsommarstång, köttbullar och mycket mer. På kartan av Grekland hittar vi grekiska gudar, tempel och oliver och så vidare. Det är fullt med små detaljer och i många fall små förklarande texter som kan vara bra för den vuxne som ska berätta också…

Bilderna är inte direkt sagovackra men tydliga och neutrala utan att bli tråkiga. Färgerna är bleka och av naturliga skäl blir det mycket blått av alla haven.

Det är en rolig bok för att man kan ”läsa” den på så många olika sätt. För de riktigt små barnen räcker det bra att titta på bilderna och peka ut djur och föremål, och i takt med att barnet blir större kan man berätta om länderna och personerna på bilderna och så småningom kanske till och med göra det till en lek att känna igen olika länder och veta vad som hör till vilket land. Det är en rolig bok att titta i inför en resa också, för alla åldrar.

Boken är inte perfekt. Det hela bygger ju på att presentera stereotypa bilder av länderna. Och man kan absolut argumentera med urvalet av länder. Det är stort fokus på Europa och USA medan Afrika får representeras av ett fåtal länder till exempel. Dessutom är det en väldig övervikt av manliga kändisar. I USA är de enda kvinnorna som är utritade Marilyn Monroe med uppblåst kjol och en cheerleader med urringning, medan det kryllar av manliga forskare och politiker. Då kan det ju vara bra att som vuxen kompensera genom att prata om varför det är så och vilka länder och kvinnor som borde varit med i boken.

Men det är ändå en härlig bok.

Kommentarer inaktiverade.