Facklitteratur, Musik

Kärlek, undringar och sol

Publicerat 21 december 2017 | Av |

”Sanningen om mig själv är som min egen skugga. Den går inte att fånga, men på den plats där ljus och mörker möts ska jag finna sanningen om mig själv.” Ted Gärdestad

Det är nu mer än tjugo år sedan sångaren, kompositören och musikern Ted Gärdestad gick bort i förtid. Även om så många år har passerat är han alls inte bortglömd. Nu i dagarna är det biopremiär för Hannes Holms spelfilm, Ted – för kärlekens skull.

Tidigare i år kom också en alldeles ny CD med Ted Gärdestad. Det är Peter Nordahl som låtit Norrköpings symfoniorkester möta Gärdestads ljusa och spröda röst. Alldeles fantastiska musikaliska arrangemang där vi får en helt ny upplevelse av Gärdestads numera klassiska låtar. I denna skrivande stund har också en av låtarna, Sol, vind och vatten, i detta nya arrangemang legat etta på Svensktoppen i mer än tjugo veckor.

Det var Kenneth Gärdestad som skrev texter till den musik som Ted skapade och sedan framförde. Tillsammans var bröderna ett radarpar och det musikaliska samspelet dem emellan tycks ha fungerat bra. Kenneth  tolkade de känslor och intentioner som Ted ville förmedla med sin musik. Dock tog det ibland flera vändor innan Ted blev riktigt nöjd med Kenneths texter.

Ted Gärdestad har beskrivits som ett musikaliskt underbarn och innan han fick sitt stora genombrott som sextonåring hade han bland annat redan som sexåring komponerat sin första låt. Året var 1972 när första LP:n, Undringar, gavs ut. Sammanlagt sju LP-skivor producerades under den tid bröderna Gärdestad var aktiva. Dessutom finns det ett tiotal samlingsalbum med deras musik. I vissa fall har också andra artister tolkat de låtar som från början signerats av bröderna Gärdestad. (Låna skivorna hos oss!)

Den musikaliska storhetstiden när det gäller Gärdestads var på 1970-talet. En musikalisk comeback på 90-talet resulterade bland annat i den finstämda låten För kärlekens skull.

Ted var en flickidol, och han utstrålade både livsglädje och kärleksträngtan under sina framträdanden. Det fanns också existentiella frågeställningar i många av de låtar som bröderna tillsammans komponerade. Trallvänligt, finstämt, naturpoetiskt, ibland lite banalt; så skulle jag mycket schematiskt beskriva deras låtar. Eftersom jag själv är så gott som jämngammal med Ted Gärdestad har jag många minnen kring hans karriär. Men för mig var proggen den musik som jag främst lyssnade på under 70-talet. Dock fanns Gärdestads musik någonstans i bakgrunden genom att den spelades så frekvent på radion.

Den psykiska sjukdom som alltmer förändrade Ted tog så småningom hans liv. Men hans musik har visat sig leva vidare och nya arrangemang av andra artister har tillfört nya dimensioner och gett oss lyssnare nya upplevelser. Jag älskar verkligen att höra hur regndroppar faller och hur vårbäcken porlar, i form av piano och stråkar, i Cd:n Signerat Peter Nordahl.

Ta chansen att lära känna ett fascinerande musikaliskt levnadsöde. På Stadsbiblioteket kan du både låna Ted Gärdestads musik och böcker om hans liv.

Kommentarer inaktiverade.