Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Kärlek, hat och andra filter" av Samira Ahmed. Lavender lit.

Kärlek, hat och andra filter

Publicerat 4 december 2018 | Av |

I Samira Ahmeds debutroman blandas tonårskärlek, indisk mat och filmdrömmar med terrorhot och hatbrott.

Maya Aziz är en rätt vanlig amerikansk high school-tjej i orten Batavia i Illinois, med föräldrar från Indien och med ett speciellt intresse – hon gillar att filma allting hon är med om. Hon drömmer om att arbeta med film, och har sökt till filmlinjen på New York University, där hon precis har fått reda på att hon kommit in. Hon har INTE vågat berätta det för sina föräldrar. De har en mer konservativ syn på vad en indisk muslimsk ung tjej från Batavia bör göra med sitt liv. Den synen inbegriper inte att flytta så långt bort som till New York, och inte att plugga något så abstrakt som film. De förväntar sig att hon ska bli läkare eller något liknande, och att hon ska träffa en trevlig indisk muslim att gifta sig med.

Visserligen är Kareem, som uppvaktar Maya, allt både hon och hennes föräldrar borde önska – snygg, rolig, charmig och dessutom från en trevlig indisk familj. Men, det är ju fotbollskillen Phil som får Mayas hjärta att slå ett extra slag…

Allt det här hamnar i skymundan när Mayas liv skakas om då ett terrorbrott sker i närheten. Inte blir det bättre av att den förmodade terroristen är muslim och har samma efternamn som Maya. Helt plötsligt blir hon och hennes familj en måltavla för rasistiska påhopp och hämndaktioner – och filmskolan i New York känns om möjligt ännu mer avlägsen.

Jag tyckte mycket om denna ungdomsroman, som passar både unga och äldre läsare. Det fina omslaget fångade mig, men innehållet var allt annat än så rosa-lila-skimrande som boken gav sken av att vara. Det tas upp aktuella teman så som rasism, främlingsfientlighet och fördomar, samtidigt som man får en fin och trovärdig skildring av att den första pirriga kärleken. Att slita sig loss från föräldrarnas förväntningar och bli vuxen på sina egna villkor är ett starkt tema historien igenom, som jag tror många kan känna igen sig i.

Indiska smaker och dofter från familjen Aziz hem är en stor del av bokens miljöbeskrivning, så jag rekommenderar att du läser denna pärla, Kärlek hat och andra filter, av Samira Ahmed, ihop med en kopp chaite!

 

Kommentarer inaktiverade.