Facklitteratur
Foto: Jonas berg

Testa glutenfria kanelbullar på lördag! Foto: Jonas berg

Kanelbullens dag på biblioteket

Publicerat 2 oktober 2014 | Av |

När Stadsbiblioteket nyinvigdes i våras öppnade också ett nytt café i huset. Här ska alla kunna köpa något gott utan att känna sig ”krångliga”. På lördag den 4 oktober firar caféet Kanelbullens dag med specialbakade glutenfria kanelbullar i sortimentet.

Caféet har idag glutenfri, laktosfri, vegetariskt och vegansk mat och dryck. Produkterna är i stor utsträckning ekologiska och i så långt det går även kravmärkta.
– Att ha en intolerans mot en råvara eller någon övrig matpreferens ska inte vara ett hinder när man besöker oss, berättar Andreas Ohlson, ansvarig kock på caféet.

Bibliotekarien och receptutvecklaren Mekto Ganic har hjälpt caféet att skapa naturligt glutenfria produkter och maträtter. Hon har utvecklat recept som påminner om hennes barndom, både ifrån Montenegro och Sverige, för att även hennes barn, som är glutenintoleranta, ska kunna ta del av den matkulturen. Mycket av maten från gamla Jugoslavien innefattar just olika sorters mjöl.  Resultatet av experimenterandet blev en bok, Bröd och kakor: baka utan gluten. Här kommer ett recept på kanelbullar som är en av hennes favoriter, på lördag hittar du dem i caféet.

Kanelbullar

Utdrag ur boken:
Många gånger har jag funderat på att nöja mig med goda kanelbullar men jag är envis och vill att de blir perfekta! Dessa kanelbullar kommer så nära perfektion som det bara är möjligt! Det är ett tuggmotstånd i bullarna och de har en speciell karaktär med en perfekt smakkombination. Fördegen bidrar till smaken och även till att hålla bullarna saftigare och mer hållbara. Det är supergott att byta ut pofiber mot chiafrön som ger ett ändå större tuggmotstånd.

Tips för mjölkfritt: byt ut smöret mot samma mängd kokosolja och mjölken mot samma mängd kokosmjölk. Om du använder kokosolja måste mjölken vara rumsvarm, gärna samma temperatur som kokosoljan.

24 stora kanelbullar

Fördeg
5 g jäst
1 ¼ dl kallt vatten
1 ½ dl rårismjöl

50 g jäst
4 dl kall mjölk
2 vispade ägg
150 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
2 dl potatismjöl
6 dl rårismjöl
½ dl pofiber
½ dl psyllium
2 tsk vaniljpulver
1 msk kanel
½ msk kardemumma
1 tsk havssalt
Fyllning
50 g rumsvarmt smör
½ dl råsocker
½ dl kanel

Topping
1 uppvispat ägg med 1 tsk vatten
pärlsocker eller mandelflarn
Rör ihop jäst, vatten och rårismjöl till fördegen. Plasta och ställ in i kylen över natten. Det går även att göra fördegen och ha stående några timmar i rumstemperatur, gärna på en varm plats. Fördegen har kommit igång när den har rest sig en del och börjat bubbla.

Rör ut jästen i mjölken och tillsätt äggen och smöret. Rör i fördegen. Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med den första blandningen samtidigt som du blandar kraftigt. Kör degen i 5 minuter. Plasta och låt jäsa i 2 timmar.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Kavla ut varje del till ca 1 ½ cm tjocka plattor. Bre på önskad mängd smör och strö över råsocker och kanel. Rulla ihop degen på långsidan och skär varje del i 12 bitar. Lägg kanelbullarna i bullformar eller direkt på smörpapper. Sätt ugnen på 225°. Plasta och låt jäsa i 45 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelflarn. Grädda mitt i ugnen i 11 – 13 minuter eller tills bullarna får en fin färg.

Klart!

På biblioteken finns det många böcker för dig som behöver eller vill äta specialkost av olika slag. På plan 2 hittar du Stadsbibliotekets kok- och bakböcker.

 

Kommentarer inaktiverade.