Barnböcker, Facklitteratur, Film

Julkalendern genom tiderna

Publicerat 4 december 2013 | Av |

Från Titteliture till Trolltider och Tjuvarnas jul. Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna och vilka böcker och bokfigurer återfinns bakom luckorna?

”Då ska vi se vad som gömmer sig bakom dagens lucka”, säger vi nyfiket 24 gånger innan dopparedagen varje år. Det ligger ett skimmer av förväntan över decembers mörkare vardag, ett glitter som speglas inte bara i barnens ögon. På morgonen den 1 december kryper vi tätt intill varandra i TV-soffan och hoppas på en magisk julkalender som är minst lika bra som favoriten från tidigare år. Med mycket att leva upp till leder detta till diskussioner om kvalité, tycke och smak som oftast sprider sitt leende över gamla minnen. För många är det kanske så men för många inte.

Att olika julkalendrar är olika populära är ett som är säkert. Kanske inte så konstigt efter fem decenniers 52 olika julkalendrar, från Titteliture 1960 till årets Barna Hedenhös uppfinner julen, en nytappning av Bertil Almqvists böcker om Barna Hedenhös som lästs sedan första utgåvan 1948. För nära 4 000 år sen bodde familjen Hedenhös på den lilla ön Stockholmen mitt i sjön Mälaren. Det var pappa Ben, mamma Knota och barnen Sten och Flisa. Till familjen hörde också hunden Urax, hästen Hårfagre och kossan Mura. Hedenhösarna var väldigt förtjusta i att resa och gav sig ofta ut på ur-spännande och ur-roliga äventyr.

Böcker, filmer och tv-produktioner tar oss med tillbaka i tiden, till platser vi aldrig besökt eller till människor och väsen vi aldrig träffat. I år sker en kulturkrock när vi reser till stenåldern och pendlar till nutiden. Vill du återkalla den magiska känslan från tidigare jular eller övertyga dina nära och kära om vilken som egentligen är den bästa julkalendern? Vilken tur att du kan låna dem på biblioteket!

För en historisk exposé och en bit kulturhistoria kan du inledningsvis läsa Teskedsgumman, Pettson, Pelle Svanslös och alla de andra: julkalendern i radio och TV genom tiderna.

Liksom årets julkalender bygger på Barna Hedenhös, återfinns fler böcker och bokfigurer i tidigare års julkalendrar:

Göta Petter, sa teskedsgumman av Alf Prøysen blev Gumman som blev liten som en tesked 1967 och 1976 med Birgitta Andersson.

Vinter i Mumindalen av Tove Jansson blev Mumindalen 1973 med Toivo Pawlo.

Ture Sventon av Åke Holmberg blev Ture Sventon, praktiserande privatdetektiv 1989 med Lena Nyman, Helge Skoog och Johan Ulvesson.

Böckerna om Sune och däribland Sunes jul av Sören Olsson och Anders Jacobsson blev Sunes jul 1991 med Andreas Hoffer, Peter Haber, Carina Lidbom, Gabriel Odenhammar, Nina Almlöf och Rebecka Liljeberg.

Här kommer Pelle Svanslös av Gösta Knutsson blev Pelle Svanslös 1997 med Björn Kjellman.

Håkan Bråkan och Vinterdagen och böckerna om Håkan Bråkan av Sören Olsson, Anders Jacobsson och Eva Lindén blev Håkan Bråkan julkalendern 2003 med Axel Skogberg, Per Svensson, Tintin Anderzon, Leo Holm och Matilda Ragnerstam.

Hotellmysteriet och de andra böckerna om LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark blev Lasse-Majas detektivbyrå 2006 med Tomas Norström, Matilda Grahn och Teodor Runsiö.

Böckerna om Hotell Gyllene Knorren av Johan Unenge och Måns Gahrton blev Hotell Gyllene Knorren 2010.

Kommentarer inaktiverade.