Facklitteratur, Film

Julie & Julia

Publicerat 23 februari 2011 | Av |

Dyk ner i en gryta i 1960-talets Paris och titta upp i en vindsvåning i New York! Jag tipsar om en film och en bok med smakliga ingredienser.

Julie & Julia är en film med två berättelser, båda baserade på verkliga personer. Vi får följa den amerikanska kändiskocken Julia Child (skickligt spelad av Meryl Streep) som 1961 revolutionerade den amerikanska matlagningskonsten genom att, tillsammans med medförfattarna Simone Beck och Lousiette Bertholle, ge ut kokboken Mastering the Art of French Cooking. I filmens parallella berättelse landar vi i New York under tidigt 2000-tal där vi möter vi den kämpande författaren Julie Powell spelad av Amy Adams. Julie har svårigheter med att få klart sin bok och bestämmer sig för att testa på något nytt. Hon ska laga alla de klassiska recepten ur Julia Childs kokbok under ett års tid och dessutom blogga om det. Det blir många nervösa sammanbrott på vägen genom slibbiga aladåber och fyllda kalkoner som tillagas i hennes pittoreska vindsvåning.

Det är svårt att inte bli inspirerad av såväl stämningen som matlagningen i denna här lättsmälta och söta historia. Här finns även en väldigt ömsint berättad kärlekshistoria inbakad, nämligen den mellan Julia Child och maken Paul Child. Filmen har helt enkelt många värmande inredienser som passar alldeles perfekt en snökall februarikväll.

Låna filmen Julie & Julia och kokboken Det goda franska köket , som Mastering the art of French cooking heter på svenska, på Stadsbiblioteket Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.