Barnböcker, Boktips

Jorunns bästa mellanåldersböcker 2021

Publicerat 5 januari 2022 | Av |

Tre fantastiska böcker för mellanålden, 9-12 år.

Alba och landet bortom

Alba och landet Bortom av Peter Gisby och Henrik Johansson

Följ med på ett hisnande fantasyäventyr kryddat med nordisk mytologi! Alba hittar en portal till en annan värld och hamnar i landet Bortom. Utöver älvor, troll, tomtar och vikingar finns där också en hemlighet som kommer att förändra hennes liv. Men kan hon verkligen lita på varelserna som hon träffar? Försöker de bara lura henne eller vill de henne väl?

En riktig fullträff som innehåller många spännande vändningar. Den första delen i en blivande trilogi som passar från ungefär 9 år.

Jefferson

Jefferson av Jean-Claude Mourlevat

Fransmannen Jean-Claude Mourlevat är årets vinnare av ALMA-priset och hans första bok översatt till svenska är fantastiskt välskriven och spännande. Igelkotten Jefferson dras in i ett stort drama när han ska toppa luggen och hittar sin frisör mördad med en sax i bröstet. Han anklagas själv för att vara mördaren av ett vittne som missförstår situationen.

Istället för att gå till polisen och vittna om sin oskyldighet är Jeffersons första instinkt att gömma sig. Med hjälp av sin bäste vän, grisen Gilbert, bestämmer han sig för att hitta den riktiga mördaren. Under jakten på den skyldige hamnar de på en turistbuss med en brokig samling djur, som ska till människornas land. Hos människorna stegras spänningen snabbt och de dras in i ett farligt äventyr.

En annorlunda och oförglömlig deckare som väcker många tankar. Passar perfekt som högläsningsbok från 9 år.

Aldrig backa

Aldrig backa av Cina Friedner

När killarna i klass 5a går över gränsen en gång för mycket, får tjejerna nog. De är trötta på att ständigt tryckas ned. Varför bryr sig inga vuxna om att de dagligen får utstå sexistiska kommentarer och kränkande behandling?

Eftersom inget annat hjälper bestämmer sig tjejerna för att börja bete sig på samma sätt som killarna – de slutar lyssna och börjar göra precis som de själva känner för. Den här gången ska inte killarna få komma undan, tjejerna vägrar backa.

Berättelsen växlar perspektiv mellan klasskamraterna Ivan och Lydia, som båda hamnar mitt i konflikten. En viktigt och engagerad bladvändare som alla som går på eller känner någon på mellanstadiet borde läsa!

Kommentarer inaktiverade.