Barnböcker, Boktips

Jorunn Bergqvist. Foto: privat.

Jorunns bästa barnböcker 2019

Publicerat 20 januari 2020 | Av |

Jorunn som är bibliotekarie på barnavdelningen tipsar om sina tre bästa böcker år 2019!

Bästa Hcg (9-12 år)

Den fantastiska Ivan av Katherine Applegate

Gorillan Ivan blev infångad av tjuvjägare och bortförd från djungeln när han var en liten gorillabebis. Han hamnade istället i en människofamilj och uppfostrades som om han vore en människopojke. När han växte upp blev det ohållbart att ha en vuxen gorillahanne i hemmet. Istället placerades Ivan i en bur i det lokala köpcentret. Men i takt med att Ivan blev äldre, minskade antalet besökare. Därför beslutades det att en ny liten djurunge skulle införskaffas, som skulle kunna få folkmassorna att återvända till gallerian. När elefantungen Ruby anländer är hon traumatiserad efter att ha skiljts från sina föräldrar. Ivan lovar i ett svagt ögonblick att han ska befria henne och ge henne ett bättre liv. Men hur ska han kunna hålla sitt löfte?

En väldigt gripande bok som lämnar dig som läsare tårögd. Denna fantastiska bok om vänskap och mod ger dig en riktig tankeställare över hur djur i bur kan tänkas uppleva sitt liv. En fantastisk läsupplevelse som passar bra till högläsning. Berättelsen är inspirerad av en sann historia och passar från ungefär 9 år och uppåt.

Bästa Hcf bilderbok

Berit älskar Russin av Annica Hedin och Per Gustavsson

Från den stund Berit ser in i de små ekorrögonen så vet hon. Att hon älskar det lilla gosedjuret ändlöst. Egentligen är hon i leksaksbutiken för att köpa en födelsedagspresent till Aron. Berit vet att Aron mest av allt önskar sig slajm, men mamma är stressad och ser att Berit tittar på tygekorren. Det går så fort allting, plötsligt har mamma köpt ekorren, som Berit redan börjat kalla för Russin i sina tankar. När hon ska ge bort paketet på Arons kalas får hon ont i magen. Han kommer inte förstå. Inte uppskatta Russin. Inte älska honom som hon gör.

En underbar bilderbok som tål att läsas om och om igen. Den stora kärleken till gosedjuret och svårigheten att skiljas från någon man tycker om är fångat med fingertoppskänsla.

Bästa Hcf kapitelbok (6-9 år)

Snösystern : En julberättelse av Maja Lunde och Lisa Aisato

Vanligtvis är julafton Julians favoritdag på hela året. Inget går upp mot alla dofter och ljud som hör julen till. Dessutom fyller han år på självaste julafton. Men i år blir det kanske ingen jul alls hemma hos honom. Hela hans familj är förlamade av sorg efter att hans storasyster Juni gick bort tidigare under året. Mamma och pappa klarar inte av att prata om henne alls. Men Julian måste få minnas, han orkar inte med all sorg längre utan vill minnas sin syster som den glada person hon var.

När allt känns som deppigast dyker Hedvig upp i hans liv. Hon strålar av glädje och vill bli hans vän. För första gången på länge så börjar Julian känna sig som sig själv igen. Men vad är det som Hedvig döljer, varför vill hon inte berätta något om sig själv? Och vem är den där gamle mannen som smyger runt utanför hennes hus?

En fantastisk högläsningsbok i 24 kapitel med storslagna illustrationer av Lisa Asiato.

/ Jorunn Bergqvist

 

Kommentarer inaktiverade.