Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Jojje 5 år" av Ellen Karlsson och Monika Forsberg. Natur & Kultur allmänlitteratur.

Jojje 5 år

Publicerat 2 maj 2019 | Av |

Ibland hittar man en bok som är sådär helt perfekt. Har du en femåring att läsa för kan detta vara den perfekta boken för hen också!

Jojje 5 år av Ellen Karlsson och Monika Forsberg har format som en bilderbok och har fina bilder på varje sida, men innehåller lika mycket text som en kort kapitelbok och passar bra att dela upp över flera kvällar. 

Det handlar om Jojje som går sista året på förskolan Havet. Jojje är en känslig och fundersam kille med skilda föräldrar. Vi får följa honom under en händelserik vecka. Han gör färdigt ett halsband på förskolan, blir osams med en fröken, han slår sig och får åka till akuten, han får hjälpa till i förskolans kök och lär sig äta soppa, han ser ett TV-program om svarta hål och tycker att det påminner om hans egna mörkaste känslor.

Allt är beskrivet enkelt men inte förenklat. Det är oavbrutet spännande men långt ifrån bara ”action”. Här finns många reflektioner att prata om, som hur hemskt det är att vara arg på någon man tycker mycket om och hur pappas ansikte ser ut när han inte träffat Jojje på en vecka.

Jag läste den här boken högt för mitt barn på tåget och efteråt kom en kvinna, som hört mig, fram och frågade om titeln. Vilken bra bok, sa hon. Den måste jag köpa till mitt barnbarn.

Det finns även en bok om Jojjes kompis Uma, Uma 5 1/2 år, och det ryktas om att det ska komma fler böcker om barnen på förskolan Havet!

 

Kommentarer inaktiverade.