Barnböcker, Boktips

1 "Vänta på vind" av Oskar Kroon, Brombergs förlag. 2 "Tiden tar semester" av Mattias Käck och Ida Björs, Alfabeta förlag. 3 "Nelson Tigertass" av Lena Frölander-Ulf, förlaget M.

Johannas bästa barnböcker 2019

Publicerat 10 januari 2020 | Av |

Årets bilderbok:

Tiden tar semester av Mattias Käck och Ida Björs

Här har självaste tiden blivit en person. En grå kvinna som är trött på att ständigt trolla fram och ta bort, att karusella hit och dit och allt på samma gång. Och visst finns här även en frustration över miljöförstörelsen?

När tiden tar timeout och drar iväg med tåget, får två barn vara vikarier. Men hur fungerar egentligen tid? Och vad hittar barn (som ju har en helt annan relation till tid än vuxna) på när de får bestämma?

Detta är en existentiell och poetisk berättelse och en fantastiskt färgsprakande promenad med idel varma och kalla kontraster. Språkligt påminner den mig om min favorit Eva Lindström och tillsammans med Ida Björs bilder förs tankarna till Joar Tibergs & Sara Lundbergs underbara bilderbok Vi springer. Men den har också något alldeles eget gåtfullt.

Årets kapitelbok Hcf:

Nelson Tigertass av Lena Frölander-Ulf

Denna högläsningsbok handlar om 6-åriga Nelson som efter en tågresa står ensam och övergiven i Berlurenstad, en stad styrd av Ordningens Väktare där ingen vill sticka ut och ingenting får vara krokigt. Ingen verkar heller vara intresserad av att hjälpa ett bortkommet barn, men under ytan finns det förstås en och annan mindre ordningsam karaktär och det blir dom som Nelson till slut får hjälp av. Där finns den vilda tigern Zamba, den dramatiska teaterdirektören och den till synes hemlösa flickan.

Nelson gör allt för att hitta hem men snart förstår han att Berlurenstad är full av hemligheter och att allt inte är så rent och fint som det ser ut. Kanske kan han hjälpa sina nyfunna vänner att sprida ett nytt budskap över staden?

En hoppfull äventyrsberättelse med samhällskritiska inslag och lagom mycket mörker. Om udda vänskap, att se bortom ytan och om att våga stå för det man tror på.

Årets kapitelbok Hcg:

Vänta på vind av Oskar Kroon

Berättelsen tar sin början tidig sommar här i Göteborg och handlar om Vinga vars föräldrar nyligen skilt sig. Pappan ska snart få barn med sin nya flickvän och Vinga känner sig fullkomligt övergiven av sina vuxna och saknar vänner att prata med. Hon längtar till sommarlovet då hon får fly från allt och bara vara tillsammans med sin morfar på hans stillsamma ö.
Vänta på vind är en melankolisk bok full av kärleksförklaringar. Kärleken till en ö, till en nyfunnen vän och inte minst till en underbar morfar som finns där när alla andra sviker. Sommarhettan och sorgen är så närvarande att sidorna nästan krullar sig och allt bara drabbar en och är så himla himla bra.
Boken är vinnare av årets Augustpris för bästa barn- och ungdomsbok.

Kommentarer inaktiverade.