Barnböcker, Blogg

Johanna Sylwan. Foto: Stadsbiblioteket.

Johannas bästa barnböcker 2018

Publicerat 17 december 2018 | Av |

Tänk vad mycket bra som skrivs för barn och unga idag! Som barnbibliotekarie är det en ynnest att få läsa, prata och jobba med så bra, roliga och sorgliga böcker! Det här är mina favoriter för 2018.

Årets bästa kapitelbok för mellanåldern (9 – 12 år)

Så mycket kärlek kan inte dö av Moni Nilsson

Det här är årets bästa men också årets sorgligaste bok. Leas mamma har cancer och ska dö och alla väntar bara på att det ska ske. Pappa gråter och storebror slåss och Lea försöker förstå vem hon ska vara när hon inte längre har en mamma. Kommer hon ens fortfarande tycka om att spela fotboll när mamma inte längre lever?

Min favoritkaraktär i boken är storebror Lucas som tampas med sin egen sorg men ändå har kraft och tålamod att bemöta lillasysterns missriktade ilska. I stort är det persongalleriet som gör att man ändå lämnar boken med hopp. Leas mamma ska dö och hon är givetvis oersättlig, men jag är tacksam för pappa och mormor och Lucas och bästa kompisen Noa och alla andra personer i boken som man vet kommer ta hand om Lea nu och i framtiden.

Perfekt för den som förlorat någon, kanske är på väg att förlora någon, eller för den som behöver gråta av sig lite.

 

Årets bästa kapitelbok för barn i lågstadieåldern (6 – 9 år)

Viggo och rädslolistan av Lisa Bjärbo

I den här boken ryms tre av mina favoritkaraktärer från 2018; Viggo, hans pappa och hans lillebror Nils. De utgör en varm och realistisk familj där pappa ibland är världens dummaste och ibland världens snällaste. Nils är ibland världens jobbigaste fyraåring men ibland är han så rolig att Viggo inte kan hålla sig för skratt. Och Viggo själv är så fin! Han är rolig och snäll och rädd för det allra mesta. Han försöker skriva en lista med allt han är rädd för, för att liksom lämna rädslorna på pappret och kunna vara mer modig. Men det är svårt att skriva när man inte kan bokstäverna så bra. Och när det bara uppkommer fler och fler saker att vara rädd för. Han är till och med rädd för att berätta att han är rädd, för man ska ju vara cool och aldrig gråta fast man får en bandyboll i ansiktet.

Det här en bok att läsa tillsammans för det finns mycket att diskutera om att vara rädd och ledsen. Man kan testa att skriva sin egen rädslolista och se om man blir mindre rädd. Min skulle nog börja med:

  • Blod
  • Sprutor
  • Att gå hem sent på natten

För alla är ju lite rädda, även mammor och pappor och bibliotekarier.

 

Årets bästa bilderbok

Jag hatar kaniner och blommor och barn av Per Nilsson & Lisen Adbåge

Det finns mycket att tycka om med den här boken. Inte minst titeln, som jag tycker bjuder in direkt till läsning. Vem är det som hatar gulliga kaniner och fina blommor och till och med barn? Och istället gillar grusiga korvar och döda fåglar?

Det är kul för att få läsa en bilderbok som handlar om en riktigt suris! Särskilt när det berättas tillsammans med färgglada bilder på skuttande djur och gröna ängar och glada barn. På varje uppslag finns ledtrådar om vem surisen är, men man kan ändå bli överraskad på slutet!

Det är ju fint att det som en själv tycker är fult eller äckligt kan vara någon annans favoritsak i hela världen. Och även om man hatar barn, så kanske det finns i alla fall ett som man kan älska.

Kommentarer inaktiverade.