Blogg, Boktips, E-böcker
Bokhyllor och texten "Årets bästa läsning".

Foto: Stadsbiblioteket

Jennys tre bästa fantasyromaner 2023

Publicerat 8 december 2023 | Av |

2023 var året jag hittade tillbaka till fantasygenren, inkörsporten var en bok som rörde sig mellan genrer men öppnade upp för både tyngre och lättare grejer.

Jag har alltid haft en förkärlek för det onaturliga i romaner, vare sig det är fantasy, sci-fi, rysare eller något helt annat. Emellertid har fantasyn tidigare lämnat mig hjärtekrossad. George R.R. Martin skriver prequels och annat istället för en uppföljare till Drakarnas dans (hallå, det har gått 11 år nu!) och Patrick Rothfuss skriver fristående verk när han fortfarande inte skrivit den tredje delen i Kingkiller-trilogin (hallå, jag har väntat 12 år nu!!!!!!).

Tiden läker alla sår och i år har jag gett fantasyn en andra chans. Här kommer därför de tre bästa fantasyromaner jag läst 2023:

The Crane Husband av Kelly Barnhill

En kollega på mediaenheten pratade om denna bok med mig och han var själv osäker på hur den skulle katalogiseras. Till slut landade det i fantasy.

Den handlar om en ung tjej vars mamma en dag presenterar en enorm trana för barnen. Tranan ska vara deras nya pappa. Han är högljudd, fäller fjädrar här och var och nafsar på modern så att hon får synliga märken på kroppen. Tranan är en riktig skitstövel.

Mamman är en excentrisk konstnär som väver på ett stort konstverk. Hon tillverkar även sin egen ost. Tyvärr har hon inte mycket tid över för barnen och flickan måste ta hand om sin bror, laga mat och ta hand om hushållet. Mamman blir mer och mer frånvarande allt eftersom tranan kräver att hon väver på sitt konstverk. I bakgrunden utspelas en dyster, dystopisk tillvaro i Ingenstans, USA.

Det krävs inget geni för att förstå att tranan likväl hade kunnat vara en vanlig människa som behandlar sin partner på ett hemskt vis. Det tillför emellertid något att han är just en trana. När socialarbetare frågar flickan om hennes hemmiljö kan hon inte riktigt artikulera det vilket känns förståeligt när det är just en trana som sabbar tillvaron.

Kelly Barnhill har skrivit en vacker roman som inte är renodlad fantasy och därmed också kan passa även de som inte är stora fantastikälskare. 

The Crane Husband finns även som e-bok i appen Libby.

 

One Dark Window av Rachel Gillig

One Dark Window är så himla läcker. Miljön, handlingen, huvudkaraktären. Det är en gotisk fantasyroman som är härligt mörk och läskig, men med precis lagom mängd roligheter och romantik.

Tänk dig ett gammalt medeltid-inspirerat kungadöme som plågas av en farlig, magisk dimma. Hamnar du i dimman kan du dö eller få en förbannelse. Förbannelsen kan innebära magiska krafter som om de används för mycket kan leda till sjukdom eller annan skada. Om någon får reda på att du har magiska krafter blir du avrättad.

I detta rike finns det ”providence”-kort. Korten är det enda tillåtna sättet att ha magi. Det finns tolv olika kort och begränsat antal av varje sort. Varje kort ger dig en förmåga. Samlar du alla kort har du kraften att befria riket från den magiska dimman.

Huvudpersonen är Elspeth Spindle, en kvinna som fick förbannelsen som barn. Nu lurar ett monster i hennes huvud och varje gång hon ber monstret om hjälp tar han över mer och mer av hennes medvetande. Hon vet att klockan tickar ner tills monstret tar över helt.

Elspeth, tillsammans med ett gäng banditer, måste samla alla tolv kort innan tiden är ute.

Detta var en såndär roman som jag läste i ultrarapid. Jag älskade karaktärerna och jag kunde riktigt känna stressen i att hinna samla ihop de där korten. Miljöerna fick mig att tänka på Alice i Underlandet (kanske var det korten som gjorde det), men liksom Tim Burtons lite mörkare tolkning. Uppföljaren till romanen publicerades nyligen och heter Two Twisted Crowns.

Det är lite kö till böckerna men de finns också som e-ljudböcker i appen Libby.

 

Legends & Lattes av Travis Baldree

2023 var året jag upptäckte feelgood fantasy. Fantastiskt tycker jag!

Legens & Lattes handlar om orcen Viv som hängt upp stridsyxan för att öppna det första kaféet som säljer kaffe i staden Thune. Hon anställer bland annat den ordningsamma succubusen Tandri och en ratkin som bakar kanelbullar. Det blir ett äventyr i att försöka sälja kaffe i en stad som aldrig hört talas om det, och att lämna det gamla livet bakom sig. Något som blir allt svårare när Vivs gamla rövargäng kommer på besök.

Läs inte den här boken utan tillgång till ditt absoluta favoritkaffe och kaffebröd! Tro mig när jag säger att författaren kommer att få det att vattnas i munnen. Jag har nog aldrig druckit så många koppar kaffe som när jag läste denna.

Det var nog dessutom den mysigaste boken jag någonsin läst. Om du gillar fantasy men vill läsa något utan mord, blod och elände så kan du hitta hem till detta kafé där alla möjliga varelser samlas för att bli koffeinberoende för första gången. Bonuspoäng för en gullig romantisk historia mellan orcen och succubusen. 

Travis Baldree har nyligen kommit med en prequel som heter Bookshops & Bonedust. Båda böcker finns som e-böcker och e-ljudböcker i appen Libby.

Kommentarer inaktiverade.