Musik

Omslaget till "Kind of Blue". Columbia records.

Jazz, Luta och folkrock

Publicerat 10 mars 2017 | Av |

Bibliotekarier från våra stadsdelsbibliotek tipsar om våra fina CD-samlingar! Du vet väl att du får låna CD-skivor i tre veckor, precis som böcker?

Jazz

En CD-skiva att återkomma till med ojämna mellanrum är Miles Davis Kind of Blue. Tillsammans med bland andra John Coltrane och Bill Evans utforskar Miles ett fåtal korta musikaliska fragment, sketcher som en grund för några ytterligt njutbara improvisationer. Skivan är den mest sålda jazzskivan genom tiderna och musiken är så ”cool” som bara Miles kan vara:

Anybody can play. The note is only 20 percent. The attitude of the motherfucker who plays it is 80 percent.

Luta

1500- och 1600-talet var lutans glansperiod. Med sin silvrigt böjliga klang erbjöd den musiker runt om i Europa möjligheten att kombinera lugnandet av överklassens nerver med ett allvarligt syftande konstnärskap. Det finns så mycket bra musik skriven för de olika lutinstrumenten att man borde spela in CD-skivor och ställa till utlån på bibliotek runt om i vår stad.;-) Som inkörsport rekommenderas: The complete solo lute music av John Dowland med den svenske virtuosen Jakob Lindberg.

Folkrock

När Ray LaMontagne en tidig morgon hörde Stephen Stills sjunga ”Treetop Flyer” bestämde han sig för att avsluta arbetet på skofabriken och istället ägna sig åt musik. 2004 debuterade han med det kritikerrosade albumet Trouble och en säreget raspig röst slog ut i världen. 2006 kom uppföljaren Till the sun turns black som med sin enkla, något mörkt sökande, musik till texter av närmast arkaisk karaktär utgör en helhet, en friskhet som är svår att värja sig emot.

 

//Pontus Robertsson, Backa bibliotek

Kommentarer inaktiverade.