”Jag gillar våldsamma spel”
Nu är det dags för TV-spelsgruppen att berätta om hur de resonerar kring inköp! Jenny och Filip förklarar varför det finns mer av vissa spel och varför andra inte köps in alls.
Vad köper ni in?
Jenny och Filip: Vi köper en del PC och Mac spel, men först och främst köper vi TV-spel. Flest till Xbox 360 och Playstation 3. Vi skulle vilja köpa mer spel till Nintendo Wii men det kommer ganska få spel med uthyrningsrättigheter. På senare tid har vi börjat köpa mer Nintendo DS spel och Nintendo 3DS spel då efterfrågan ökat.
Hur får ni information om vad som finns att köpa?
Filip: Jag får mycket information från loading.se som uppdaterar sin förstasida flitigt. Där kommer notiser och nyheter om de flesta spel som är under utveckling. Det gör att man kan ha koll på vilka spel som kommit och vilka som kommer att komma ut. Man kan inte lita på att nya spel dyker upp i katalogen hos någon av våra leverantörer. Annars får jag information från olika forum (som inte har huvudfokus på TV-spel) samt vänner.
Jenny: Jag brukar läsa olika spelmagasin och så får vi förslag från låntagarna förstås .
Hur stor roll spelar er personliga smak?
Jenny: Eftersom ingen av oss gillar våldsamma/sexistiska spel, så styr ju detta inköpen.
Filip: Men jag gillar våldsamma spel!! Jag försöker att ha ett helhetsperspektiv när jag köper in, både vad gäller ålder och typ av spel. Det skall finnas barnspel, pusselspel, bilspel, fitness-spel och så vidare. Samtidigt styrs vi av vilka spel som kommer med uthyrningsrättigheter.
Vad var ert favoritinköp förra året?
Filip: Borderlands 2 och Xcom: Enemy unknown .
Finns det något ni aldrig skulle köpa in?
Jenny: Alltför våldsamma spel, och spel som är sexistiska.
Filip: Fast det skulle kunna ske ifall spelet har sådana egenskaper att det väger upp (typ att det, på något plan, är otroligt banbrytande). Men jag har svårt att se det hända. Sexistiska spel undviker vi så gott det går. Men många spel är ganska sexistiska och/eller innehåller kvinnoförnedrande inslag.
Rasistiska spel köper vi inte. Men det finns inte inom spelvärlden på samma sätt som den kassa kvinnosynen.
Ett exempel på ett krigsspel som vi konsekvent inte köpt in under senaste åren är Call of duty: Modern warfare 3 (och övriga spel sen dess i serien).
Här är avslagstexten vi skrev till den. Den har vi sen dess använt som mall när vi gör avslag på liknande spel:
”Vi i inköpsgruppen för TV-spel på folkbiblioteken i Göteborg tackar för ditt inköpsförslag. Tyvärr kan vi meddela att vi inte tänker köpa in spelet Call of duty: Modern warfare 3 då vi bedömt att spelet är en allt för realistisk krigsskildring med drag av verkliga terrordåd samt att det har en undermålig berättelse med propagandistiska undertoner. Vi har därför, på grund av en begränsad budget, beslutat att satsa på andra spel. Välkommen tillbaka med andra inköpsförslag i framtiden!”
Varför jobbar just ni med de här inköpen?
Filip: Jag har spelat TV- och datorspel sen jag var väldigt liten. Det har alltid varit en stor del av mitt liv och är något jag är insatt i vilket gör att arbetet i gruppen tar mindre tid än vad det hade gjort för någon som inte redan är insatt.
Jenny: Jag har ärvt min plats då jag vikarierar för den ordinarie inköparen, men det är väldigt roligt.
Vad gillar ni med er genre?
Jenny: Att det är många ungdomar/unga vuxna som lånar spel, som ju är den målgrupp som jag arbetar med som ungdomsbibliotekarie. Att det är ett medie som lockar användare som kanske annars inte kommer till biblioteket och därför kan fungera som ”inkörsport” till en vidare användning av biblioteket.
Hur gör man om man vill komma med ett inköpsförslag?
Filip: Antingen går man via funktionen på hemsidan eller så lämnar man in en liten lapp!
Vilka ingår i gruppen?
Jenny Lövenius, vik ungdomsbibliotekarie, Biskopsgårdens bibliotek (vikarierar fram till den 20 augusti för Kristian Schultz som är pappaledig)
Filip Jusufovic, ungdomsbibliotekareie, Tuve bibliotek
Daniella Brummer Pind, ungdomsbibliotekarie, Stadsbiblioteket