Facklitteratur

Miriam Lannge Lidin och Karin Emanuelsson

Inte bara Song My

Publicerat 16 mars 2018 | Av |

Karin och Miriam har pratat i radio flera gånger och ska prata i radio igen på tisdag! Då kommer de bland annat prata om Vietnamkriget. Här skriver Karin om just det, och ett par av böckerna som kommer tas upp.

Idag den 16 mars, är det 50 år sedan ett av världens kanske mest omtalade krigsbrott ägde rum: massakern i Song My (eg. My Lai).

Det var på morgonen som en pluton på 30 man tog sig in i Song My efter att det ryktats om att byn var ett FNL-fäste. Plutonen möttes endast av civila bybor, många av dem gamla, kvinnor och barn, men på order av löjtnant William Calley satte dödandet igång omedelbart och det gällde såväl människor som vattenbufflar och kycklingar. Över 500 människor fick sätta livet till. Massakern väckte en våg av avsky och bidrog starkt till att motståndet mot Vietnamkriget ökade i USA.

Många böcker har skrivits om Vietnamkriget och några tips kommer här:

Desertören och Vietnamkriget av Johan Romin

Författaren – tv-journalisten Johan Romin – får kontakt med Terry Whitmore, en amerikansk desertör och tillsammans reser de till Vietnam för att besöka de platser som Terry har stridit på. Författarens största nyfikenhet ligger i att försöka ta reda på om Terry har varit med om en av alla dessa ”Search and destroy”- uppdrag i likhet med Song My och hur aktiv hans roll har varit där.

Johan Romin ger en mycket bra redogörelse för detta komplicerade krig och kommer även in på Sveriges roll med Olof Palme i spetsen.

Själv gjorde jag en telefonintervju med Terry Whitmore för ett skolarbete 1987, så för mig är det förstås en alldeles särskild läsupplevelse.

Inte bara Song My av Mark Lane

Den här alldeles unika boken kom redan 1970 , efter att massakern hade blivit känd utanför Vietnam, bland annat tack vare journalisten Seymour Hersh. Advokaten Mark Lane har här samlat intervjuer med ett antal före detta Vietnamsoldater – en av dem är Terry Whitmore – och det är närmast outhärdlig läsning, men samtidigt så viktig för att förstå vad ett krig gör med unga människor.

På tisdag 11.30 kan du höra Miriam och Karin prata böcker i P4! Miriam kommer även prata om Löwenhjelms värld, en collagebok av Mattias Käck. Och Den stora utställningen av Marie Hermansson.

Kommentarer inaktiverade.