Spel

Inget vanligt actionspel

Publicerat 3 oktober 2012 | Av |

Jag hade höga förväntningar när jag satte i Max Payne 3 i mitt Xbox 360. För länge sedan spelade jag igenom de två första delarna i serien om den ångestridne polisen Max som förlorat sin familj.

Då var miljön ett mörkt, skitigt och våldsamt New York där Max kämpade mot det nya knarket Valkyr medan handlingen i trean är förflyttad till det soliga Brasilien (med flashbacks till New York).

Anledningen till trippen söderut är att Max Payne skjutit ihjäl sonen till en maffiaboss och tvingats fly. Som tur är får han ett erbjudande av en gammal vän att agera livvakt åt fastighetskapitalisten Rodrigo Branco och dennes familj i São Paulo. Men snart går allt åt helvete. Ett glassigt party blir angripet av maskerade, tungt beväpnade gängmedlemmar som kidnappar Rodrigo Brancos fru Fabiana. Max och hans kompanjon tar upp jakten men han inser snart att detta handlar om något betydligt större än en enkel kidnappning…

Detta är ett riktigt bra spel som Rockstar games snickrat ihop. Det som skiljer detta spel från andra snygga actionspel där man springer runt och skaver avtryckarfinger är berättelsen. Även om Max Payne är en trött urtyp för en försupen, ångestfylld ex-polis kan jag inte låta bli att lida med honom när han knaprar smärtstillande och dricker sprit för att glömma sin mördade familj. Spelet skildrar också skoningslöst klasskillnadernas Brasilien, med minnesvärda scener från de rikas nattklubbar och favelornas värsta misär, på ett levande sätt där de inte bara får agera bakgrund till automatvapnens knatter. Det känns som att Max Payne faktiskt rör sig i ett São Paulo som lever och andas. Han interagerar även med staden då han fäller sylvassa kommentarer om allt det sjuka och orättvisa han stöter på under spelets gång.

Det negativa då? Jo, det svämmar inte över med starka kvinnor utan de får mest agera skrikande offer eller vackra bihang. Det är synd då spelet hade höjts ytterligare om man i Mass Effects anda problematiserat den stereotypa synen på kön.

Låna Max Payne 3 hos oss!

//Kristian Schultz, Ungdomsbibliotekarie på Biskopsgårdens bibliotek, Västra Hisingen, som i vanliga fall bloggar på  libraryninjas.blogspot.com

Kommentarer inaktiverade.