Barnböcker, Boktips
Omslag till "Imperiets arvingar: bortförda" av Oskar Källner och Karl Johnsson

Omslag till "Imperiets arvingar: bortförda" av Oskar Källner och Karl Johnsson. Rabén & Sjögren förlag.

Imperiets arvingar: Bortförda

Publicerat 31 januari 2023 | Av |

Efter att ha sett om alla Star Wars-filmer i höstas räddades jag ur abstinensen av Imperiets arvingar. Böckerna är nästan skamlöst inspirerade av filmerna, men vad gör det när de är så bra?

Syskonen Alice och Elias lever ett helt vanligt liv på planeten jorden, när deras mamma en dag försvinner spårlöst. Pappan blir hämtad av polisen, misstänkt för mord, och Alice och Elias inser att de själva måste ge sig ut och leta efter mamman. De tar sig ut till skogen där mamma arbetat med att sätta upp astronomiska mätinstrument. Väl där blir de attackerade av en mystisk varelse, och Alice blir svårt skadad.

I sista stund kommer rymdödlan Brock till deras undsättning, och tar med sig syskonen upp till rymdskeppet Stillheten. Det visar sig att mamman inte riktigt är den hon utgett sig för att vara.

Låter det flippat? Det är det. Flippat, maxat och rysligt spännande. Man blir snabbt charmad av karaktärerna (den impulsiva Alice, den eftertänksamme Elias, den överbeskyddande rymdödlan Brock, m.fl.), handlingen (actionspäckad och fartfylld) och de makalösa färgillustrationerna (tänk Pax, fast mycket coolare).

Imperiets arvingar av Oskar Källner och Karl Johnsson är lätt att sälja in till läsmotvilliga eller Star Wars-älskande barn, och jag gör det med genuin entusiasm.

Kommentarer inaktiverade.