Facklitteratur
Detalj ur omslaget till "The rivals". Random house förlag.

Detalj ur omslaget till "The rivals". Random house förlag.

I duell med Järnridåns amason

Publicerat 28 juni 2012 | Av |

Under 16 år regerade – med få undantag – två giganter inom damtennisen; Martina Navratilova och Chris Evert. Sportjournalisten Johnette Howard har skrivit en otroligt spännande biografi om två av världens bästa tennisspelare.

I England är genren sportbiografier mycket stor och förhoppningsvis kommer vi snart att ge den samma status här.

Sport, politik och kvinnokamp är de spännande ämnena i den här boken. Det här är historien om Chris Everts och Martina Navratilovas vänskap och rivalitet.

Chris Evert, den feminina familjeflickan som utan en min tog hem sina segrar och så Martina Navratilova, atleten från Östeuropa, uppvuxen under kommuniststyre och som tidigt hoppade av till Väst och blev amerikansk medborgare.

Under 70-talet var det fortfarande männen som stod i centrum inom tennis; kvinnorna var inte accepterade och fick kämpa för sin plats inom sporten.

Det är en intressant tid i USA med Vietnamkrigets protester, kvinnornas frigörelse och kampen för homosexuellas rättigheter. Navratilova möter motstånd då hon som lesbisk tennisspelare sväljer den amerikanska livsstilen och börjar förköpa sig på exklusiva bilar och äta sig fet på hamburgare.

Howard skriver också om kampen för att hålla sig på toppen, om att bygga hela sin identiet kring prestationer och om att se sig omsprungen av yngre förmågor.

Som så många andra sportjournalister är Johnette Howard en mycket duktig skribent och väl insatt i ämnet. Hon har tidigare skrivit för Washington Post och Sports Illustrated.

The Rivals: Chris Evert vs. Martina Navratilova är perfekt läsning inför sommarens OS!

Kommentarer inaktiverade.