Bokcirkel

Detalj från omslag till Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood. Norstedts förlag.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Höstbokcirkel online: Tjänarinnans berättelse

Publicerat 25 augusti 2017 | Av |

Margaret Atwoods klassiker från 1985 ges ut i nyöversättning och är vårt val till höstens bokcirkel.

”Eftersom ingen av oss förstod vad som hänt, så fanns det inte så mycket vi kunde säga”, berättar huvudpersonen när hon ska förklara hur det totalitära maktövertagandet gick till. Första gången hon själv drabbas är när hon ska köpa cigaretter men nekas av affärsbiträdet eftersom kortet är spärrat. På väg till jobbet blir hon stoppad av män med maskingevär, men allt går så lugnt och kontrollerat till att hon inte reagerar. Hemma försöker hon ringa banken för att ta reda på varför hennes bankkonto plötsligt inte funkar, men linjen är överbelastad. Mitt i allt detta så funderar hon över dotterns skollunch, har hon använt för mycket jordnötssmör?

Så börjar Atwoods gestaltning av ett totalitärt samhällssystems födelse. Detta är en dystopisk framtidsberättelse som trots att innehållet kryper in och väcker obehagliga känslor och funderingar, inte går att släppa och som just därför passar så bra att prata med andra om!

Du hittar bokcirkeln på: bokcirklar.se, en webbplats som drivs av Stadsbiblioteket Göteborg, KiV, Litteraturbanken och Kultur i Halland.

Kommentarer inaktiverade.