Tillbyggnaden

Hon inreder Stadsbiblioteket

Publicerat 23 april 2013 | Av |

Tegelgula toner, spännande diskussioner och ett rysligt räknande av hyllmetrar. Inredningsarkitekten Klara Brunnström berättar om arbetet med det nya Stadsbiblioteket.

Inredningsarkitekten Klara Brunnström från Link arkitektur ansvarar för den lösa inredningen i det nya Stadsbiblioteket. Det innebär att hon gör allt från att rita lånediskar och bokhyllor till att ta fram form och färg på fåtöljer och stolar.

Under hösten 2012 har Klara haft många möten med den biblioteks-
personal som arbetat med planeringen av det nya biblioteket.

– Det har varit väldigt intensivt och jätteroligt att samarbeta med arbetsgrupperna. Även om vi inte alltid varit överens.

Bokhyllorna
En central fråga för planeringen av huset har varit hur mycket media som måste få plats.

– Vi har räknat rysligt många hyllmetrar, det har inte varit helt lätt att reda ut hur mycket media som egentligen fanns i det gamla huset.

Bokhyllornas utseende och funktion har tröskats på många möten. Skulle de vara raka, svängda, fasta eller mobila?

– När vi började arbetet var biblioteket övertygat om att det mesta skulle vara mobilt i det nya huset. Alla hyllor och diskar skulle gå att flytta runt. Jag tyckte tvärtom.

Klara vill ha en tydlighet i byggnaden. Dessutom är det en tillgänglighetsfråga menar hon. Det måste vara enkelt att hitta för alla, då kan inte vissa funktioner rulla iväg ibland. Och i slutändan handlar det om teknik.

– Är det mobila lånediskar bildas snabbt långa sladdhögar på golvet. Det blir varken snyggt eller praktiskt. Och eftersom hyllbelysningen ansluts från taket måste hyllorna stanna på samma ställe.

När Stadsbiblioteket öppnar i april nästa år sitter såväl bokhyllor som lånediskar fast. Och de flesta hyllorna blir raka. Det gamla biblioteket är präglat av 1960-talets arkitektoniska ideal med raka vinklar och tydlig struktur.

– Jag har velat ha en form som följer huset. Då är raka hyllor bättre. Dessutom får man reducera mängden media väldigt mycket om man vill ha svängda hyllor och får svårt att exponera bokhyllornas innehåll.

Tegeltoner i inredningen
Tack vare husets nya glasfasad blir de omgivande byggnaderna påtagliga även inne i biblioteket och Klara plockar upp Götaplatsens färgskala i inredningen.

– Det är mycket tegel i omgivningarna och inredningen får inslag av gult, orange och grönt.

Den tegelgula färgskalan märks främst på stolar och fåtöljer.

– Man måste välja med omsorg var man vill lägga visuellt fokus. Vi har en vit bas, och driver enbart upp kulörerna där det behövs.

Barnavdelningen hör till de formmässigt mer fria avdelningarna, med lekfullare gestaltning och gradänger, tyg och textil att färgsätta.

– Den avdelningen tror jag blir det den stora AHA-upplevelsen för besökarna. Den kommer att synas.

Men det är mycket som ska få plats i det nya huset: belysning, grafiska markeringar, allt måste få komma fram. Då kan det inte skrika överallt, menar Klara.

–Det kan bli väldigt bra ändå. I min värld är det media och rumsupplevelsen som ska vara fokus på biblioteket, inte inredningen. Jag vill skapa platser som kan möta besökarnas olika behov. Det tror jag att vi har gjort nu.

Läs mer om nyheterna på Stadsbiblioteket här!

Kommentarer inaktiverade.