Barnböcker, Boktips, E-böcker
Omslag till Järnprovet av Holly Black.

Omslag till Järnprovet av Holly Black. Bonnier Carlsen.

Holly Blacks magiska världar

Publicerat 11 augusti 2020 | Av |

En av mina favoritförfattare är den amerikanska författaren Holly Black. Den första bekantskapen jag hade med hennes böcker var när jag var 10 år gammal och lånade bokserien Spiderwick på skolbiblioteket. En serie med böcker som efter 17 år fortfarande lockar till sig nya läsare. Det som jag tycker om med Blacks böcker är att hon kan skriva för alla åldrar. De världar, karaktärer och handlingar som hon skapar är anpassade för läsarens ålder och gör det lätt att fastna för böckerna.

För mellanåldern finns bokserien Magisterium som börjar med boken Järnprovet. Där får vi lära känna Callum som i hela sitt liv har blivit varnad för magi av sin pappa. När han en dag blir inkallad för att göra inträdesprovet till Magisteriet vädjar hans pappa om att Callum ska göra så dåligt ifrån sig som han bara kan. Men trots att Callum gör allt för att misslyckas så blir han antagen till skolan. Där väntar nya utmaningar och hot från mörka krafter. Magisterium böckerna är perfekta för dig som gillar Morrigan Crow, Harry Potter eller Spiderwick. Magisterium-böckerna går att låna på biblioteket eller att läsa som e-böcker på Libby, de finns både på svenska och engelska.

2018 kom första boken The Cruel Prince som är första boken i serien Folk of the air. Boken handlar om Jude som vid 7 års ålder bevittnar när hennes föräldrar blir mördade, Jude och hennes två systrar blir kidnappade och bortförda till en magisk värld som styrs av Feer och andra mytologiska varelser. 10 år senare vill Jude inget annat än att passa in i den magiska världen men Feer tycker inte om människor. För att överleva och rädda sina systrar blir Jude indragen i en farlig allians som antingen kan rädda henne eller störta hela riket. I Folk of the Air skapar Black en spännande ungdomsserie med hjälp av mytologiska varelser, hon väver samman den magiska världen med vår och skapar en intressant och spännande värld för böckernas karaktärer. 

Böckerna passar den som är lite äldre och kan läsa på engelska. Finns att låna på biblioteket. På biblioteket finns det ännu fler böcker att låna av Holly Black, sök på Gotlib eller i Libby för att hitta hennes böcker.

//Lisa Svensson, barnbibliotekarie

Kommentarer inaktiverade.