Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Mango & Bambang: absolut ingen gris" av Polly Faber och Clara Vulliamy. Votum förlag

Högläsningsböcker om tapir i storstaden

Publicerat 6 september 2018 | Av |

Dramatik och humor i perfekt blandning. Böckerna om Mango och tapiren Bambang passar både barn och vuxna.

På sommaren kanske det finns lite extra tid att läsa högt. Mitt sjuåriga barnbarn och jag har tillsammans upptäckt en nyutkommen serie böcker med lagom mycket text och alldeles underbara retro-illustrationer.

Den första boken, Mango & Bambang – absolut ingen gris, presenterar flickan Mango och hennes nyvunna vän, tapiren Bambang. Handlingen utspelar sig i storstadsmiljö och det första mötet dem emellan är i högsta grad dramatiskt. Ett trafikkaos, i form av totalstopp i biltrafiken, utspelar sig i det inledande kapitlet. Ett övergångsställe har helt plötsligt ändrat skepnad och en stor puckel är placerad mitt på gatan. Bilarna kan inte komma förbi puckeln, som har två svarta ränder och en vit.

Mango, som är på väg hem efter en karatelektion, bestämmer sig för att hjälpa till. Hon upptäcker att puckeln är en hoprullad tapir, och INTE en kloakgris som några upprörda människor i folksamlingen tycks tro. Den tuffa tjejen Mango tar sig an Bambang och hjälper tapiren i en storstad som naturligtvis upplevs som förvirrande. Äventyren radas upp. Bambang blir tillfångatagen av den illvilliga samlaren Agatha Gadd, gör succé med sin sång på en konsert tillsammans med Mango och besöker ett badhus med förfärande resultat. I bok nummer två Mango & Bambang – tapir på vift klättrar Bambang i träd, dansar flamenco och blir kändis genom att förstöra ett museum, som för övrigt har en högst tvivelaktig samling av bland annat krympta huvuden, skelett och uppstoppade sengångare.

När vi läst klart de bägge böckerna, fnissat tillsammans och också funderat kring lite mer filosofiska livsfrågor som böckerna tar upp, frågar barnbarnet om det finns fler böcker i serien. Och, ja. Fler böcker kommer. De ska bara översättas från engelska först…

I avvaktan på att fler böcker kommer; se gärna detta klipp där författaren och illustratören berättar om sitt arbete tillsammans.   

Kommentarer inaktiverade.