Arrangemang, Barnböcker
"Siri skyndar". Illustration: Saga Bergebo.

"Siri skyndar". Illustration: Saga Bergebo.

Högkonjunktur för bilderboken

Publicerat 8 februari 2012 | Av |

Barnkulturåret 2012 i Göteborg tuffar på med oförminskad kraft. Under knappa två veckor (9/2-19/2) blir det fokus på bilderboken här på Stadsbiblioteket.

Så här skriver Ulla Rhedin bilderboksforskare och skribent, om bilderbokens status och nya vägar:

”Det är högkonjunktur för bilderboken runt om i världen. I Sverige pågår en fortlöpande undersökning av hur man kan dra in allt yngre barn i en första läsprocess samtidigt som bilderboken blir en angelägenhet för barn och ungdomar i allt högre åldrar. I våra grannländer ligger betoningen på expressiva och stundom ganska svarta bilderboksberättelser, som kräver en del av läsarna. Vad sker i mötet mellan olika bilderbokskulturer? Och hur ser de nya bilderböckerna ut?”

Vill du höra mer om detta spännande ämne? Missa inte en föreläsning som jag lovar kommer ge dig nya ögon nästa gång du öppnar en bilderbok.

Ulla Rhedin, med den nordiska bilderboken som specialitet och ledamot i Alma-juryn, föreläser i utställningshallen på Stadsbiblioteket den 15 februari klockan 18 -20. Ingen anmälan behövs.

Här kommer även tips om en av årets höjdpunkter: Nu har ni chans att se framtidens bilderbokskonstnärer här i Utställningshallen. Det är  HDKs elever från Sveriges största bilderbokskurs som ställer ut! Mer program under utställningsveckan hittar du här på HDKs webbplats.

Kommentarer inaktiverade.