Facklitteratur

Hockey, kalsonger och mat

Publicerat 11 juli 2014 | Av |

Han är en levande ishockeylegend. Men också mycket mer än så.

Börje Salming är söndagens värd i Sommar i P1. Då kan du höra honom berätta om sina tuffa år i NHL. På Göteborgs stadsbibliotek kan du också låna böcker om och av honom och på så sätt även ta del av andra sidor av hans liv.

Han har blivit tacklad av livet både i rinken och utanför. Den 19 november 1956 var Salming fem år, sju månader och två dagar. Den dagen förändrades hans liv från en sekund till en annan. Hans pappa, som var gruvarbetare i Kiruna, omkom i en tragisk olycka. Om denna händelse liksom om missbruk, skilsmässa, karriäråren i Kanada samt en hel del annat berättar han i biografin Börje Salming the king. Det är en naken skildring som innefattar både framgångar och motgångar.

Ett av fotona i boken är lite ruggigt eftersom det visar Salmings ansikte efter en skada han fick av en skridsko som skar upp hela ansiktet. Trehundra stygn fick sys och fotot visar när skadan precis hade sytts ihop. Dessbättre har detta i dag läkts ihop så fint att det nästan inte syns alls för de som inte vet.

Ja livet har bitvis varit tufft för Salming. I ett av de första kapitlen reflekterar han över sitt liv och frågar sig själv: ”Vad är det som gjort mig till mig? Varför är jag Börje Salming?” Han konstaterar att han själv inte har svaren och ingen annan lär ha det heller. En berättelse om barndomsåren inleder sedan biografin om hans liv. Ett kapitel handlar om alla skador han fått under sina år i ishockeyvärlden. Med hans högra öga kan han bara se femtio procent, ett par kotor i nacken ligger fel, axlarna är utslitna. Problem med bihålor, knän och fyra konstgjorda framtänder. Plus ansiktsskadan med de många stygnen. Så priset har varit högt för hans passion – hockeyn!

Efter avslutad karriär på isbanan har han bl.a. gett sig in i underklädesbranschen. Han har också gett ut böcker med anknytning till natur och mat. Salming har en stor förkärlek för naturen, en känsla som grundlades under barndomen. Boken Vilt med Salming inleds med en lång kärleksförklaring till naturen. I Skärgårdsmat med Salming ges prov på matrecept signerade av en passionerad matlagare. För det är han också, Börje Salming!

Kommentarer inaktiverade.