Facklitteratur

Detalj ur miniatyrporträtt av Ebba Brahe på Skokloster. Foto: Sv.P.A.

Hjärtans allrakäraste…

Publicerat 20 maj 2016 | Av |

Så inleder Gustav II Adolf ett brev till sin käresta Ebba Brahe. Deras kärlekshistoria är den kanske mest omskrivna i vår svenska historia.

Den vackra Ebba Brahe (1596-1674) blev, som femtonåring, hovjungfru hos drottning Kristina av Holstein-Gottorp, Karl den IX:s  gemål. Här fick hon undervisning i fint sätt, lärde sig praktiska färdigheter som sömnad och förväntades knyta användbara kontakter för framtiden. Boklig bildning ansågs däremot inte så viktigt.

Man vet inte exakt när Ebba och Gustav Adolf (1594-1632) fick upp ögonen för varandra, men allt tyder på att de var upp över öronen förälskade 1612. På senhösten året innan dog Gustav Adolfs pappa Karl IX.

Nog kan man tycka att Ebba – som både var grevinna och släkt med kungafamiljen – skulle duga som drottning. Självaste Gustav Vasa gifte ju sig med grevedöttrarna Margareta Leijonhufvud och Katarina Stenbock.

Visserligen kämpade Gustav Adolf tappert för att få sin Ebba, men mot sin mamma, den myndiga änkedrottning Kristina stod han sig slätt. ”Det ena du vill, det andra du skall” är ett uttryck som – inte för inte – levt kvar efter henne. Kristina hade en vilja av järn och mer högtflygande planer för sin son än en ”simpel” grevedotter.

Ebbas och Gustav Adolfs Romeo och Julia-lika kärlekshistoria, som var till ända efter tre år, har satt mängder av spår i litteraturen och musiken. Paret har bedårat människor genom seklen och inte minst gett upphov till en uppsjö av myter.

I den intressanta och lättillgängliga boken Ebba Brahe: makt och kärlek under stormaktstiden får du reda på hur livet kom att gestalta sig för Ebba och Gustav Adolf, i synnerhet för Ebba. Historikern Svante Norrhem tar upp – för oss på 2000-talet – intressanta aspekter på hur livet tedde sig för 1600-talsmänniskan. Hans bok tycks mig en perfekt ingång för dig som vill bekanta dig med denna expansiva period i vår historia. Den finns för övrigt också att låna som e-bok.

Boken om Ebba Brahe är ett synnerligen trevligt sällskap under ett par läskvällar!

När du lagt ifrån dig Norrhems bok väntar en lika fascinerande och underhållande bok om Ebbas favoritson Magnus Gabriel, som var aristokrat ut i fingerspetsarna! Vilken sprätt! Boken heter En Makalös historia: Magnus Gabriel De la Gardies uppgång och fall av historikern Peter Ullgren och kom ut förra året.

Läs, läs!

Kommentarer inaktiverade.