Musik

Hitta din nya favoritsång

Publicerat 18 maj 2012 | Av |

En del skivbolag är mindre och smalare än andra. Och om man hittar ett man tycker om är det värt att följa. Oerhört ofta när jag upptäcker ett nytt band eller en artist så visar det sig att de ligger på ett skivbolag jag redan känner till och tycker om.

Egentligen började det tidigt 90-tal för mig. Jag lyssnade på This Mortal Coil som antagligen är det absolut bästa sättet att komma in i skivbolagskult.

This Mortal Coil var nämligen inget ”riktigt” band utan ett projekt av skivbolaget 4AD där deras artister fick göra covers i olika konstellationer. Sångerskan från ett band tillsammans med basisten från ett annat och så vidare. Nästa steg blev ju att ta reda på vilka band som framförde de absolut bästa spåren och så hittade jag Cocteau Twins och Belly. Och därifrån The Breeders och Lush. Och så rullade det på. 4AD ger ofta ut skivor som är udda. Ovanliga röster och genremöten. Det kan vara punk, shoegaze, hiphopinfluerat eller singer-songwriters men oftast är det något lite magiskt och lite konstmusikaktigt över allting. Dessutom är omslagen alltid väldigt fina.

Nuförtiden finns Iron & Wine, Bon Iver och S:t Vincent på 4AD. Jag blir alltid extra nyfiken om jag ser en skivrecension om 4AD står som utgivare. Och väldigt ofta är det värt att kolla in då.

Cocteau Twins splittrades och några av bandmedlemmarna startade ett eget skivbolag, Bella Union. De har haft en nästan spöklik förmåga att skriva kontrakt med band med stor konstnärlig integritet som ändå blivit både stora och kritikerfavoriter. Beach house, Midlake, Fleet Foxes. En del stora indie-artister som M Ward och Laura Veirs har dessutom gått över till Bella Union de senaste åren. Det tyder ju på något.

Sen finns ju Matador records med Cat Power, Pavement och Sonic Youth. Och Sub Pop som har många av Bella Unions band för amerikansk utgivning. Ja det är lite komplicerat allting. Men som sagt. Det är väl värt att titta lite på favoritskivorna hemma och se om man hittar ett gemensamt skivbolag.

Chansen är stor att skivbolaget har en webbplats där man kan provlyssna på allt de har. Och chansen är också stor att du hittar något nytt att bli sådär härligt besatt av! Ett roligare sätt att hitta ny musik än att bara läsa dagstidningen och lyssna på radio.

Vill du söka på skivbolag i vår biobliotekskatalog? Det går! Bara sök på skivbolaget i frisökningsfältet så får du se en del av vad vi har. Tyvärr har vi inte märkt allt med skivbolagen så om du märker att någon fattas kan du söka direkt på artisten/bandet du upptäckt!

Kommentarer inaktiverade.