Arrangemang, Film

Hiplife på Stadsbiblioteket

Publicerat 28 januari 2011 | Av |

I Gahna i Västafrika har en musikstil vuxit fram som hörs i varje gatuhörn, en hybrid där det traditionella möter det nyskapande. Stadsbiblioteket ger dig chansen att lära känna musiken och livsstilen lite bättre!

I globaliseringens spår blandas musikstilar allt oftare och snabbare. Västerländsk electronica blandas till exempel med sydafrikanska rytmer i Shangaan Electro och återvänder sedan raffinerad eller ympad till klubbarna i England eller Sverige. M.I.A. är väl den som i första hand har kommit att associeras med att plöja ner hela världens beats och dessutom göra det på ett högst politiskt vis. Bland annat har hon samarbetat med angolanska kuduro- och brasilianska cariocaartister.

En hybridstil som vuxit fram i Västafrika, närmare bestämt i Ghana, är hiplifemusiken. Den är en mix av highlife – i sig en hybrid av traditionell musik och jazz, kubanskt och soul – och amerikansk hiphop. Idag är det en musikform som hörs över allt i Ghana: I taxis och barer, i gatustånd och på klubbar. Den äldre generationen som växte upp med highlife är ibland negativ då man anser att texterna är för utmanande när det gäller bl.a. sex. Men det finns också sympati och samarbete mellan genrererna.

Lördagen den 12 februari arrangerar Stadsbiblioteket en filmfestival om hiplife. Vi visar då två filmer: Homegrown Hiplife in Ghana och Living the Hiplife. Homegrown Hiplife in Ghana är en dokumentär om gruppen V.I.P: s resa från ghettot i Accra till deras första internationella turné. Living the Hiplife handlar om globaliseringen av Västafrikas populärmusik. Filmen följer Reggie Rockstones, The Godfather of hiplife, som försöker  bygga upp en rap-scen i Accra och vi får se hur genren utvecklas och möta dess kopplingar till politiken.

Välkomen på  filmvisning i Stadsbibliotekets Hörsal, lördag 12 februari kl 14.00.  Fri entré såklart!

Kommentarer inaktiverade.