Barnböcker, Facklitteratur

Detalj ur omslaget till "Malala - orden är hennes vapen". Förlaget hjulet.

Hennes vapen är orden

Publicerat 20 november 2015 | Av |

”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. Ett barn, en lärare, en penna och en bok kan förändra världen.” Läs om Malala i en annorlunda bilderbok!

Den internationella barndagen, som FN har instiftat, infaller varje år den 20 november. FN står bakom den barnkonvention som slår fast att alla världens barn har rätt till grundutbildning. Trots det är det 57 miljoner barn i världen som inte går i skolan. Nästan två tredjedelar av flickorna som tillhör Pakistans fattigaste familjer har exempelvis aldrig gått i skolan. Detta faktum har upprört Malala Yousafzai och har fått henne att engagera sig för att uppnå en förändring.

Jag har läst en angelägen och engagerande barnbok om Malala från Pakistan, där starka ord kompletteras med mycket speciella bilder bestående av tyg- och fotocollage. Resultatet av Karen Leggett Abourayas text och L.C. Wheatleys bilder har blivit en färgstark och originell bok.

16 år gammal höll Malala, som vid det här laget får betraktas som en världskändis, ett brinnande tal i FN där hon pläderade för att alla barn i världen ska ha rätt till gratis skolgång. Att hon kunde hålla detta tal får räknas som ett mirakel eftersom hon bara åtta månader tidigare hade blivit svårt skottskadad. Det var en taliban som på hösten 2012 sköt henne.

Orsaken var säkert främst hennes ivriga arbete att uppmärksamma de svåra förhållanden som rådde i Pakistan. Talibanerna hade tagit makten i Swat, den del av Pakistan där hon var bosatt. Talibanerna menade att flickor inte fick gå i skolan och stränga regler infördes i landet.

På en blogg för brittiska BBC hade Malala berättat om hur exempelvis flickor blivit fråntagna möjligheten till skolgång. Inte heller kvinnor fick lov att arbeta utanför hemmet. Pakistans armé stred mot talibanerna och Malalas familj flydde. När det blivit lugnare i landet återkom familjen till ett sargat Pakistan. Ett land som hon dock senare, efter sin skottskada, återigen lämnade för att leva i Storbritannien.

I biografin Malala: orden är hennes vapen får vi bekanta oss med Malala och verkligen ta del av en stark berättelse. Malala, som ser utbildning som en grundläggande rättighet, har nu under många år engagerat sig i denna fråga, sin låga ålder till trots. Engagemanget har bland annat lett till att hon fått Pakistans nationella fredspris för ungdomar och Sacharovpriset för tankefrihet.

Men den mest prestigefulla utmärkelsen för Malala är nog ändå Nobels fredspris, som hon erhöll 2014 tillsammans med den indiske barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi.

Boken om Malala kan du låna på Stadsbiblioteket!

Kommentarer inaktiverade.