Barnböcker

Detalj ur omslaget till "En flod". Mirando bokförlag.

Hela världens bilderböcker: Hur ska färden sluta?

Publicerat 17 november 2016 | Av |

Redan när jag ser det otroligt vackra omslaget förstår jag att detta är en väldigt speciell bok.Bokens titel, som består av två korta ord, flyter fram i djungellandskapet, som har inspiration från konstnären Henri Rousseau.

En flicka sitter i sitt stora rum. Där ryms djur, växter, prydnadsföremål och leksaker. I bokhyllan finns mappar som ”Wild and wonderful” och ”The thing”. Tänk om jag ändå kunde få veta vad som kan finnas i dem!

Den svarta katten står beredd att möta den nya dagen och flickan sitter vid sitt skrivbord och tecknar. Framför sig har hon det stora fönstret där hon kan betrakta floden som flyter fram likt en slingrande orm.

Medan hon tecknar drömmer hon sig bort. Hon sitter i en silverbåt och färdas mot horisonten. Floden för henne genom staden med de många bilarna. Sedan passerar hon fabrikerna med sina rökiga skorstenar. Färden går vidare förbi fält som bildar vackra lapptäcksmönster. På fälten finns det både bondgårdar och djur.

Hon kommer till höga berg och djupa dalar och snart hör hon forsande vatten. Efter det stora vattenfallet kommer hon till djungeln som är full av djur och därefter till mangroveskogen där krokodilerna lurar med sina stora käftar.

Innan boken är slut får vi uppleva stor dramatik när flickan i sin båt upplever ett riktigt oväder.

När vi till slut är tillbaka i flickans rum är det mörkt ute. Månen lyser genom fönstret och katten har gått och lagt sig.

I den här berättelsen är det bilderna som talar. Det är lätt att bli hänförd av det språk som ryms däri. Själv har Martin beskrivit sitt bilderboksskapande som sin ”first love”.

Marc Martin från Australien är författare och illustratör till En flod,  som utgavs i svensk översättning 2016. Martin har tidigare gett ut några bilderböcker i sitt hemland. Genomgående motiv i böckerna är olika naturlandskap. I landskapen synliggörs också olika hot mot naturen.

Låna hans fina bok på Stadsbiblioteket! Och håll också utkik efter en ny bilderbok av Marc Martin som kommer på svenska våren 2017.

Kommentarer inaktiverade.