Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Siena Baba och de konstiga djuren". Hjulet förlag.

Hela världens bilderböcker: en massa konstiga djur!

Publicerat 8 november 2016 | Av |

En konstnär bestämmer sig för att skapa djur på ett alldeles speciellt sätt. Först ut föds en gris med en påfågelstjärt.

Den indiske författaren Sirish Rao för oss in i en spännande bilderboks-berättelse. Det handlar om konstnären Siena Baba som av många i sin omgivning anses som lite speciell. Folk klagade och sa:

– Ingen av dina målningar ser ut som det gör i verkligheten.

Men Siena brydde sig inte utan målade vidare så som han själv föredrog. En dag bestämmer han sig för att måla några djur till sitt hus.

En gris med påfågelfjädrar kan ju både dansa och visa upp sig, tänkte konstnären. Men påfå-grisen var själv allt annat än nöjd.

– Jag kan inte leka i gyttjan med de här fina fjädrarna och jag kan inte dansa med påfåglarna med det här trynet.

Att någon av konstnärens målningar pratade med sin skapare var en helt ny företeelse. Konstnären lovade att på något vis återkomma till påfå-grisen. För inte vill han ju ha en olycklig påfå-gris på sitt samvete. Men han måste först fundera lite vad han ska göra åt saken.

Under tiden målar konstnären, Siena Baba, nya djur. Vad sägs om en kroko-tupp, hjort-padda eller en pigg-apa? Konstiga djur allihop. Var skulle konstnären nu hitta en plats där alla djuren kunde vara lyckliga? En plats där de inte behövde bekymra sig om ifall saker var riktiga eller inte.

Lyckligtvis har Siena hittat en riktigt fiffig lösning på problemet innan boken är slut. Och som läsare har vi då också fått ta del av en mycket fantasifull och ovanlig bilderbok.

Sirish Rao är förutom författare också förläggare. Han kommer från södra Indien. Illustratören heter Bhajju Shyam och är en känd konstnär från stamfolket gonderna i Indien. 2015 fick Shyam den indiska utmärkelsen Ojas Art Award.

Siena Baba och de konstiga djuren kan du med fördel låna på Stadsbiblioteket!

Kommentarer inaktiverade.