Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Naku, Nakuu, nakuuu!". Tranan förlag.

Hela världens bilderböcker; Det är bråttom!

Publicerat 24 november 2016 | Av |

Isko har en oro i kroppen och går runt till utvalda personer för att söka svar på sina många frågor. Hans första fråga är var små spindlar kommer ifrån.

Iskos kusin Kaloy har spindlar i sin ägo och han är den som förste som får svara på Iskos frågor. Spindlarna kommer ur ägg förklarar Kaloy.

Isko går snabbt vidare och kompisen Iya står näst på tur. Hon får svara på var valpar kommer ifrån. Själv har hon flera stycken och hon berättar för Isko att först blir hundmammans mage större och sedan en vacker dag kommer valparna ut.

Isko springer sedan hela vägen till doktorns mottagning. Var kommer småbarn ifrån frågar han fru doktor. Doktorn förklarar att en baby växer inne i mammans mage. När babyn är färdig kommer den ut.

Iskos sista fråga till doktorn är vad som händer med babyns storebror. Han blir inte nöjd med svaret han får. Av doktorn blir han uppmanad att gå hem men modfälld vet han inte riktigt vart han ska ta vägen.

Klasskompisen Otep är ute och spelar boll och Isko tar tillfället i akt att fråga honom ifall det är roligt att ha en bror. Otep, som har en storebror, förklarar hur förmånligt det är att ha en sådan. Han säger att ifall någon bråkar med honom kan hans storebror försvara honom. En annan fördel är att jag alltid har någon att leka med, säger Otep.

Nu får Isko bråttom. Oron är borta och upprymd i sinnet springer han hem. Äntligen har han fått ”rätt” svar! Där hemma väntar någon på honom. Någon som har en stor mage.

Nanoy Rafael är författare till den prisbelönta bilderboken Naku, Nakuu, Nakuuu! som översatt betyder ungefär Oj, ooj, oooj!. Boken utgavs på Filippinerna 2008 av en då mycket ung författare som fram till dess mest varit verksam som poet. Under senare år har han också undervisat barn i att skriva och läsa poesi.

Förutom ett par inhemska utmärkelser på Filippinerna fick boken det svenska Peter Panpriset 2013. Den är översatt till svenska av Anna Gustafsson Chen. Illustratören heter Sergio Bumatay III. Han är också grafisk designer och konstnär.

Naku, Nakuu, Nakuu! är en riktig pärla bland bilderböcker! En fin berättelse som illustreras med fantasieggande och mycket speciella bilder.

Kommentarer inaktiverade.