Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Vår systers sagokista". Bokverket förlag.

Hela världens bilderböcker: Dessa fantastiska sagor!

Publicerat 7 oktober 2016 | Av |

Fem syskon vill hellre försvinna in i sagans värld än att sova.Men en kväll är det slut på sagoberättandet.

Manal, Suad, Walid, Ahmed och det femte syskonet, som är berättarjaget, försöker varje kväll att förlänga sin vakentid. De gömmer sig först i garderoberna för att komma undan sänggåendet. När de väl intagit vågrätt läge samlas alla syskon runt Manals stora säng. Manal har en magisk käpp och med hjälp av den kan hon trolla fram de allra vackraste sagor ur sitt huvud. En sömnig blomma, magiska skor, fjärilar och grodor: sagomotiven är många och varje kväll återupprepas magiken när Manal berättar för syskonen.

Men så en kväll är Manal helt förändrad. Hon vägrar att berätta sagor och hon vill överhuvudtaget inte prata. I flera dagar är hon ledsen. Till slut kommer det fram att hennes magiska käpp har gått sönder. Manal kan inte längre trolla fram sagor från när och fjärran.

Finns det någon som kan hjälpa Manal att återfå sin förmåga att fantisera fram sagor?

Bilderboken Vår systers sagokista berättar om en syskonskara där en av dem, Manal, har en synskada. När hennes viktiga hjälpmedel, käppen, går sönder, rasar allt av förklarliga skäl i hop för henne. Vi får i boken följa den rörande fortsättningen på detta drama.

Författaren till den fina bilderboken, Maya Abu-Alhayyat, kommer ursprungligen från Libanon och har publicerat både barn- och vuxenlitteratur.

I några blogginlägg framöver kommer vi att uppmärksamma bilderböcker som är författade av utomeuropeiska författare eller illustratörer. Håll utkik efter rubriken Hela världens bilderböcker!

Kommentarer inaktiverade.