Barnböcker

Detalj ur omslaget till "När det knackade på dörren". Bokförlaget Trasten.

Hela världens bilderböcker: Dags att fira Ramadan!

Publicerat 25 oktober 2016 | Av |

Ramadanlyktorna hänger på rad i vardagsrummet.Riham och Nagham har tillsammans gjort de fina lyktorna och sist av allt placerar de små lappor i dem där det står olika gåtor.

Taghrid al Najjar, barnboksförfattare från Jordanien, har tillsammans med illustratören Rim Walid al-Askari skapat en medryckande och färgstark bilderbok.

Jag blir riktigt överraskad när jag läser deras bok När det knackade på dörren. Det tar nämligen en lång stund innan jag förstår att jag först läst boken alldeles bakvänt! Det är en översatt arabisk barnbok jag har i min hand och den ska läsas så som man läser arabiska böcker, det vill säga ”bakifrån” om man nu utgår från hur svenska böcker brukar läsas!

Nåväl, när nu poletten ramlat ner påbörjar jag läsningen ”från rätt håll” .

De bägge kompisarna Nagham och Riham är två äppelkindade tjejer med mycket energi och pigga ögon. Riham hjälper gärna sin kompis att tillverka papperslyktor inför ramadan. De gör både små och stora lyktor i glada färger. Nagham förklarar för kompisen att lyktorna är som en sorts adventskalender. Varje dag under ramadan tas en av lyktorna ner och man läser vad som står på lappen som ligger inuti. Gissar man rätt på den aktuella gåtan  får man en godisbit som pris.

När Riham ska gå hem får hon också med sig en lykta fylld med godis.

Nagham och hennes familj fastar under ramadan. På kvällen samlas de och äter tillsammans. Efter att mat och dryck intagits tas en lykta ner; en för varje dag under ramadan.

Dramatiskt värre blir det under några sidor i boken. Vad är det som låter? ”Bom….ba…ba…bom…..bom….” Och ”Knack! Knack! Knack!” Helt plötsligt en kväll under ramadan får familjen besök av en stor korg som rör på sig! Först är korgen fylld av presenter och karameller men sedan händer det märkliga saker.

Alla, och då i synnerhet de som inte själva firar ramadan, har glädje av den här boken. Förutom att den förmedlar en fin berättelse, ger den också praktisk information om hur firandet kan gå till.

Låna bilderboken på Stadsbiblioteket!

Kommentarer inaktiverade.