Arrangemang

Hästarnas tid i påsk

Publicerat 23 mars 2016 | Av |

Ridsporten är Sveriges näst största idrott, bara fotbollen är större.  Över 5 miljoner ridtimmar genomförs varje år på landets ridskolor.

Det är flest tjejer som rider och åldersspannet är stort. Vi kanske börjar som små knattar och provar på och kan hålla på högt upp i åldrar, även på hög internationell tävlingsnivå. Ulla Håkansson, nestor i dressyrsammanhang , OS-ryttarinna, snart 80 år tävlar fortfarande på hög nivå.  Vi rider och tävlar tillsammans män och kvinnor. Hantering och gemenskap med hästar lägger grunden för att utveckla goda ledare och chefer. Ridsporten är stor och en viktig del för personer med funktionsvariationer och används ofta i rehabsammanhang.

Ridsporten är också en stor publiksport som växer sig större och större.  En av ridsportens mest populära tävlingar äger varje år rum i Göteborg. I år är det ett speciellt år, Göteborgs Horseshow fyller 40 år och genomför både världscupsfinalerna i hoppning och dressyr!  Detta innebär att världens bästa ryttare kommer till Göteborg där väldens bästa publik tar emot. Jo, Göteborg är känt för att ha en kunnig, intresserad och engagerad publik vilket lockar världsryttarna att komma hit. Under Påskhelgen kommer Scandinavium att fyllas av hästfantaster i alla åldrar från hela landet.

Att lära sig om hästar och ridning är en fantastisk utmaning. Oavsett vilken nivå man vill nå finns det otroligt mycket kunskap att inhämta. På biblioteket hittar du det mesta!  Här finns filmer, faktaböcker, tidskrifter och massor av inspiraton. Här finns också många klassiska böcker som inte längre går att köpa. Här kommer några axplock.
Som liten kan du läsa och drömma dig bort med Lin Hallbergs härliga böcker om ponnyn Sigge.

Böckerna finns också som ljudbok och ebok.

Vi är många som ridit som barn och som återvänder till stallet som vuxen, har Anna Kågström skrivit en inspirerande bok, Tillbaka i stallet .

Första hoppboken,  är boken för dig som kanske precis börjat hoppa. Boken har några år på nacken, du kan i den följa en ung ponnyryttarinna Linda Heed, som nu hoppar på elitnivå. Här finns också ett kapitel som riktar sig till dig som förälder.

Hästens grundarbete,  ger dig bra övningar, tips och inspiration hur du ökar ridbarheten av din häst. Pether Markne är själv OS-ryttare, välkänd hopptränare och har bland annat tränat Malin Baryard Johnsson.

Vill du lära dig mer hur du förstår och pratar med din häst så har Sven Forsström skrivit flera böcker, bland annat,  Horsemanship från grunden.

/Anna Petrén Kihlström, IT-chef på Stadsbiblioteket

 

Kommentarer inaktiverade.