Barnböcker, Boktips
Omslag till Harpa av A Audhild Solberg. B. Wahlströms Bokförlag.

Omslag till Harpa av A Audhild Solberg. B. Wahlströms Bokförlag.

Harpa

Publicerat 11 mars 2021 | Av |

I skogarna utanför den norska byn Elverdal har något ondskefullt vaknat till liv i skogen. På kort tid har flera djur och människor attackerats. Vem eller vad är det egentligen som ligger bakom angreppen? Finns det en naturlig förklaring eller kan det ha något att göra med den gamla myten om Harpa?

Vi får följa Agnes 13 år som ska tillbringa höstlovet hos sina släktingar som hon inte träffar så ofta. Hon kan inte tänka sig något tråkigare än att tillbringa hela lovet i en liten håla. Men det blir långt ifrån så stillsamt som hon hade föreställt sig. Attackerna i skogen blir allt fler och jaktlaget organiserar sig för att skjuta vad de tror är ett galet rovdjur. 

Alla letar efter en förklaring till vad det är som går till angrepp och de flesta är ense om att det måste vara ett lodjur som är drivet till vansinne av skabb. Ingen verkar vilja lyssna på Agnes morfar som berättar om en gammal myt som har cirkulerat i trakten under många årHan har själv hittat de långa vassa tänderna som varelsen Harpa sägs ha, som den spelar på med tungan strax innan den går till anfall.  

Tillsammans med sin kusin Sindre och hans kompisar Ben och Tyra bestämmer sig Agnes för att ta reda på sanningen. De måste göra något innan fler hinner skadas eller dödas. 

Harpa är skriven av den norska författaren A. Audhild Solberg som sen tidigare finns översatt till svenska med bokserien Superbitcharna. Harpa är en riktigt spännande och stundtals ganska läskig bok, men även vänskap och kärlek är viktiga beståndsdelar i berättelsen. Passar dig som är ungefär 11 år och uppåt. 

Kommentarer inaktiverade.