Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Mitt vilda hår". Epix förlag.

Håret spelar huvudrollen i en vild bilderbok

Publicerat 6 november 2015 | Av |

Jag ler för mig själv när jag slår upp bilderboken som jag verkligen ser fram emot att läsa.I det första uppslaget ligger nämligen ett långt, ljust hårstå – ett passande bokmärke som föregående läsare glömt kvar?

Ja, en långhårig läsare har uppenbarligen lånat bilderboken Mitt vilda hår innan mig, konstaterar jag. Jag undrar om hen gillade boken?

Nåväl, nu är boken i mina händer och jag är förväntansfull inför att börja läsa. En stund senare står det klart att jag haft en härlig läsupplevelse där jag på vers har fått ta del av en fängslande och färgstark bildsaga. I boken har jag bekantat mig med Bonnie, som inledningsvis frågar huvudpersonen, tillika berättaren; Trivs du med ditt vilda hår?

Berättaren svarar att hans hår har växt fritt sedan han var två år. Varje år bygger fåglar bo i hans hår. Vidare finns också apor, strutsar, lejon och tigrar i det täta, vilda håret. Dessutom visar det sig att både storviltjägare och upptäcktsresanden har försvunnit utan spår i djupet av hans vilda hår. Maken till hår har väl aldrig tidigare skådats?!

Berättaren vill inte höra talas om att Bonnie ska kamma hans hår. ”- Kammar, borstar av allt slag hamnar snabbt i björnars gap, hungriga på hårredskap.” Men Bonnie ger sig inte och börjar kamma ändå. Hon borstar och hon sliter i berättarens hår. När hon är färdig kommer hämnden. Hon dras in i hårets skog av en väldig arm!

Hämnden visar sig vara början på ett nytt spännande liv för Bonnies del.

Neil Gaimans bilderbok Mitt vilda hår rekommenderas till både små och stora läsare. Det finns också fler böcker av Gaiman att låna på Stadsbiblioteket!

Kommentarer inaktiverade.