Internationell Författarscen Gbg

Internationell författarscen Göteborg hösten 2016

Publicerat 16 augusti 2016 | Av |

Vi har bokat in sex nya internationella författare tillsammans med intressanta samtalsledare. Välkommen i höst!

24/9 – Adonis i samtal med Göran Larsson, 13/10 Maja Lunde i samtal med Christer Lundberg, 26/10 Geir Gulliksen i samtal med Jessica Schiefauer,, 8/11 Eugen Ruge i samtal med Ingrid Elam, 9/11 Deon Meyer i samtal med Ingalill Mosander, 2/12 Jan Wagner i samtal med Aris Fioretos.

Här hittar du hela listan gäster och tider för hösten 2016:

Adonis (SYRIEN/FRANKRIKE)
lördag 24/9 Trappscenen kl 16
Ständigt Nobelpristippade syrisk-libanesiske poeten och aktivisten Adonis är en av arabvärldens mest berömda poeter. Född 1930 i Syrien, lever sedan 1985 i exil i Paris. I nya samtalsboken Våld och islam har han tillsammans med Houria Abdelouahed, psykoanalytiker och författare, gjort en närläsning och närmast feministisk dekonstruktion av islams grundpelare – Koranen. Tillsammans diskuterar de bland annat bilden av islam i väst och om den arabiska varen försämrat situationen för kvinnorna i arabvärlden.

I samtal med Göran Larsson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Språk: arabiska och svenska
Arrangeras i samarbete med Volante förlag.

Maja Lunde (NORGE)
torsdag 13/10 Trappscenen kl 19
Norska Maja Lunde har skrivit manus för film och TV och gett ut flera barn- och ungdomsböcker. Hennes första vuxenroman Binas historia handlar om den mystiska epidemin som orsakat massdöd i stora delar av världen. I tre vackert komponerade och överraskande sammanfogade berättelser berättar Lunde om relationer mellan föräldrar och barn och om människans sårbarhet. Biologen och fröhandlaren William försöker bygga en helt ny sorts bikupa i 1800-talets England. Biodlaren George kämpar för sin överlevnad i USA 2007. I ett framtida Kina har alla bin försvunnit och Tao tvingas handpollinera växter.

I samtal med Christer Lundberg, radiopratare, sångare och författare.

Arrangeras i samarbete med förlaget Natur & Kultur

Geir Gulliksen (NORGE)
onsdag 26/10 Trappscenen kl 18
Geir Gulliksen
, författare, poet, dramatiker och förläggare är en stark röst i norska samtidslitteraturen. Han debuterade 1986 och har med sina senaste romaner stått för en konsekvent och originell utforskning av livsvillkor i den moderna skandinaviska socialdemokratin, ofta med könsroller, familjeliv och sexualitet som fokus. Nu kommer hans första roman i svensk översättning. Berättelsen om ett äktenskap har nominerats till Nordiska rådets pris och handlar om en kärlekshistoria, ett äktenskap och en skilsmässa. Hur upphör ett äktenskap? Varför upphör det?

I samtal med Jessica Schiefauer, tvåfaldig Augustvinnare för sina böcker Pojkarna och När hundarna kommer.
Arrangeras i samarbete med Weyler förlag

Eugen Ruge (TYSKLAND)
tisdag 8/11 Hörsalen kl 18
I sin debutroman Den tid då ljuset avtar skildrar den tyske författaren Eugen Ruge Östtysklands nedgång och fall genom en genom en familjs historia i fyra generationer.
Samtidigt som boken är en släktroman byggd på Ruges egna perfekta DDR- familj, är den också ett porträtt av Tysklands historia och en skildring av socialismens fall i tidigare Östtyskland.
För romanen, som har kallats för en ny Buddenbrooks, fick Ruge det prestigefyllda Deutscher Buchpreis 2011.
Ruge, tidigare matematiker och dramatiker, föddes utanför ett fångläger i Sibirien. Hans far var tysk historiker deporterad till Sibirien, hans mor var ryska. Han växte upp i Östtyskland men flydde till väst något år innan muren föll.

I samtal med Ingrid Elam, litteraturkritiker. Tolk: Björn Sandmark, VD Stadsteatern Göteborg

språk: tyska och svenska
Arrangeras i samarbete med Nilssons förlag

Deon Meyer (SYDAFRIKA)
onsdag 9/11 Trappscenen kl 18
Flerfaldigt prisbelönade och storsäljande deckarförfattaren Deon Meyer har kallats för “The King of South African crime”. I sina bladvändare skriver han mångbottnat om ett Sydafrika som fortfarande kämpar med sviterna efter apartheidsystemet. I senaste boken Kobra kidnappas en känd brittisk matematiker och hans livvakter dödas. Enda ledtråden är ett spottande kobrahuvud ingraverat på tomhylsorna.

I samtal med Ingalill Mosander, bokrecensent i SVT:s Go’kväll och Aftonbladet.
Språk: engelska.
Arrangeras i samarbete med Weyler förlag

 Jan Wagner (TYSKLAND)
 fredag 2/12 Hörsalen kl 18
Jan Wagner
är en av Tysklands mest lästa och översatta poeter. När han nu presenteras på svenska med Självporträtt med bisvärm är det i ett större urval gjort av honom själv tillsammans med översättaren Aris Fioretos. Wagners poesi har beskrivits som elegant och intelligent, nyfiken och engagerad. Han skapar bilder som trollar fram en särskild stämning mellan samtid och diktens bundna form, i omdanande uppbrytning. Med både kylig och sensuell precision avtäcker han såväl livets som språkets gömda strukturer.

I samtal med Aris Fioretes, professor i estetik och tidigare kulturråd i Berlin. Hans senaste roman Mary belönades med Sveriges Radios Romanpris 2016.
Språk: tyska och svenska.
Arrangeras i samarbete med Goethe Institut och Rámus förlag

Kommentarer inaktiverade.