Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Singers melodi". Bonnier Carlsen förlag.

Guldskimrande barnbok om cirkuskonst och längtan

Publicerat 18 mars 2016 | Av |

När skådespelerskan Vanna Rosenberg debuterar som författare förlägger hon handlingen i sin barnbok till en cirkusmiljö.Där får vi träffa sjölejonet Singer som uppträder med ett storslaget sångnummer.

Bland cirkusens artister finns det lindansörer, danska clowner, en skäggig dam och så alla djur förstås. En dag finns det också en ny stjärna i sällskapet. Det är ett sjölejon som utan sin mamma och pappa kommit till cirkusen. Sjölejonet blir presenterat för cirkuspubliken, och snart hörs en vacker men samtidigt en så egendomlig sång från honom. Sången är mycket känslofylld och publiken blir starkt berörd av den. I sången ryms Singers tankar och hans längtan efter sina föräldrar som finns långt, långt bort. När cirkusdirektören Maffioso presenterar sångnumret kallar han Singer för ”vår egen soulsångare från Öster”. Det är också direktören som ger Singer hans namn, för ingen vet ju vad han egentligen heter när han kommer till cirkusen.

”Jag kommer från en vacker plats jag kallar det mitt hem. Ett väldigt hav av vågor som var varma, vilda. Jag sov så tryggt bland klipporna, omkring min familj” sjunger Singer.

Utan sin mamma och pappa är också lejontämjarungen Manfred. Singer och Manfred håller varandra sällskap och de sover tillsammans. En apelsinlåda är som en säng för Singer och Manfred sover i en vagga. Så härligt att vara tillsammans tycker de båda nyfunna vännerna, som också visar sig vara födda på samma dag. Så praktiskt att kunna fira sina födelsedagar tillsammans!

Men så en morgon är allt förändrat. Apelsinlådan är nämligen tom när Manfred vaknar. Han blir förkrossad och nyheten om att Singer är försvunnen sprids snabbt till de andra på cirkusen. Vad ska de nu ta sig till? Hur ska de få Singer tillbaka?

Förutom att Singers melodi är en mycket välskriven bok är den också otroligt vacker. Illustrationerna av Cecilia Heikkilä är fantasifulla och inbjudande. På omslagsbilden ser vi Singer och Manfred förbundna med varandra med en lång randig halsduk. Halsduken skimrar i guld och det gör också cirkusridån som omger de båda vännerna. Ömsintheten mellan Singer och Manfred är nästan total redan på denna första bild.

Blir du lockad av cirkusmiljön och vill hitta fler barnböcker som anknyter till cirkus; kolla här i vår katalog Gotlib!

Kommentarer inaktiverade.