Barnböcker, Boktips

Detalj ur omslaget till "Gropen" av Emma Adbåge. Rabén & Sjögren förlag.

Gropen – Emma Adbåge

Publicerat 28 oktober 2018 | Av |

Gropen ligger bakom skolans gymnastiksal. Gropen är precis som det låter – en stor grop.  Barnen älskar den eftersom det finns uppförsbackar, nedförsbackar, gul lera, grenar och en enorm rot där lekarna aldrig tar slut. Men det finns ett problem – alla vuxna på skolan hatar gropen och vill förbjuda all lek i där. 

Jag har alltid tyckt om Emma Adbåges texter och illustrationer, de bjuder in till läsning där barns olika världar alltid är normen. I gropen tycker jag att Adbåge lyckas skildra barnens fantasifulla lek på ett härligt och igenkännande sätt. Boken skildrar också en viktig fråga, nämligen barns kollektiva motstånd mot vuxna som vill styra och förbjuda deras lekar. Boken bjuder in till samtal om de fantastiska illustrationernas och bokens viktiga budskap. 

Jag kan lätt identifiera mig med både barn och vuxna i boken. Jag minns de gånger jag blivit avbruten i leken med förklaringen att leken är för farligt, för högljudd eller för tidskrävande. Jag minns också de gånger jag som lärare avstyrt barns lekar med samma anledningar. 

Emma Adbåges Gropen får inte missas framförallt inte det fantastiska slutet där det bevisas att barns lösningar alltid är bäst (nästan…)

Kommentarer inaktiverade.