Boktips, Facklitteratur, Klimatsmarta boktips

Detalj ur omslaget till "Konsten att odla staden" av Sara Danielsson. Bokförlaget Arena.

Grönt är extra skönt

Publicerat 26 mars 2019 | Av |

Gräv där du står skriver författaren Sara Danielsson i inledningen till sin handbok om stadsodling. Boken, som är både inspirerande och informativ, har flera exempel på gröna projekt i Göteborg, men blickar också ut till andra svenska städer liksom till städer utomlands.

Visst är det möjligt att leva miljövänligt och naturnära även i en storstad!

I Konsten att odla staden får vi ta del av kreativa odlingsprojekt av flera olika slag. Ibland innefattar projekten även djur. Läs till exempel om mobila trädgårdar i form av odlingar i plastbackar på ödetomter, gerillaodling i stadsparker, takodlingar och odlingar i PETflaskor. Dessutom tips om hur det går att skörda utan att odla genom att plocka stadens fläderblommor, nässlor, björklöv, syren och nypon.

Boken är full av praktisk och handfast information hur det går till att realisera sina odlingsplaner i stadsmiljö. Det är både projekt i mindre format liksom mer omfattande odlingar.

Augustenborgs botaniska takträdgård i Malmö imponerar med sina 9 000 m2. Och i New Yorkstadsdelen Brooklyn finns den ekologiska takodlingen Eagle street Rooftop farm. Från grönsaksodlingarna där levereras till lokala restauranger. På söndagar kan även allmänheten köpa grönsaker på deras marknad. Takodlingen innefattar också bin, höns och kaniner.

Jag läser också om Bus Roots project, även det i New York. Utvalda biogasbussar i stadens kollektivtrafik har gröna tak i form av odlingar. Så häftigt! Det vill jag se också i Göteborg, även om vi redan har en annan typ av gröna bussar här….

Att det också går att odla konst visar konstnären Edina Tokodi som är verksam i New York. Hon gör konst baserad på levande växter som exempelvis mossa. Hennes mossgraffiti har fått stor uppmärksamhet.

I Sara Danielssons bok får vi också lära känna stadshönorna Rigmor, Solbritt och Gunberg på Hisingen och Linderödsgrisarna som för några år sedan bökade upp gräsmattor till odlingsbar mark i bland annat Majorna.

Låna Konsten att odla staden på Göteborgs stadsbibliotek och ta del av många fler spännande gröna tips!


Det här är ett boktips som får oss att tänka till kring miljöfrågor. Har du tänkt på att ditt bibliotekskort är en miljövänlig grej? Lån i stället för konsumtion!

Kommentarer inaktiverade.